SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

Confituur bevat alle soorten fruit. Het is een smeltkroes van kleuren, formaten en smaken. Confituur is nu ook een belangenvereniging, een verzamelplaats, een kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. Stuk voor stuk kwaliteitsvolle winkels met een eigen gezicht en een grote liefde voor het boekenvak. Slimme lezers weten waarom ze kiezen voor de onafhankelijke boekhandel:

 • Het is een culturele ontmoetingsplaats. Je botst er vaak op nieuwe,verrassende en inspirerende schrijvers en boeken.
 • Het ruime en gevarieerde assortiment. Bestsellers slokken er niet alle ruimte op, er is ook aandacht voor het ‘onverwachte’,het ‘tegendraadse’ boek.
 • De belezen, bevlogen en deskundige mensen. Het zijn boekhandelaren met lef, inzet en visie (en ook een tikkeltje gekte).
 • Geen twee onafhankelijke boekhandels zijn hetzelfde. Het verschil met ketenwinkels is nog groter. De bestaande diversiteit dient te worden gekoesterd.
 • De buurt, de stad wordt er beter van, het straatbeeld aantrekkelijker. Onafhankelijke boekhandels investeren in plaatselijke projecten en organisaties.
 • De kleinschaligheid, het persoonlijke, de tegenstroom. Onafhankelijke boekhandels hebben een ziel, een eigen gezicht, het zijn nog échte boekhandels.

CONFITUUR BOEKHANDELSPRIJS 2018 :

Confituur, het verbond van onafhankelijke boekhandelaars, reikt in 2018 voor de derde keer een eigen literaire prijs uit.  Die bekroont het beste boek uit het Nederlandse taalgebied dat het jaar voordien verscheen.  

De zoektocht naar de opvolger van Chris De Stoop ('Dit is mijn hof'), 2016) en Jeroen Olyslaegers ('Wil', 2017) is begonnen !

Dit zijn de 5 genomineerden :

 • Rafelen, Sanne Huysmans
 • Een soort van liefde, Alicja Gescinska
 • Eden, Marcel Möring
 • De brulaap, Christophe Bell
 • De mensengenezer, Koen Peeters

 

Breng jouw stem uit en win een boekenbon

 

 

 

 

 

 

 

Ook jij, als lezer en klant, hebt een stem.  Begeef je naar je dichtsbijzijnde Confituurboekhandel, vul de bon in en geef hem af.  Zo stem je mee voor de Publieksprijs én maak je kans op een boekenbon.  In elke Confituurboekhandel wordt 1 boekenbon van 25 euro verloot, en onder alle deelnemers 1 boekenbon van maar liefst 250 euro.  We zijn wel streng : slechts één bon per deelnemer en alleen originele bonnen worden aanvaard !

 

Luister elke dag naar La Classica en ontdek één van de vijf genomineerde boeken voor de Confituur Boekhandelsprijs.

 

 

LUISTER HIER NAAR DE VORIGE AFLEVERINGEN :

1. Collega Katrien Merckx van De Groene Waterman over haar favoriet voor de Confituur Boekhandelsprijs: Rafelen van Sanne Huysmans. 

2. Collega Marc van Barbóék over zijn favoriet voor de Confituur Boekhandelsprijs: De mensengenezer van Koen Peeters. 

3. Collega Thomas Barbier van De Reyghere Boekhandel over zijn favoriet voor de Confituur Boekhandelsprijs: De Brulaap van Christophe Bell. 

4. Het vierde boek is "Eden" van Marcel Möring.

5. Het vijfde boek is "Een soort van liefde" van Alicja Gescinska.

Stemmen voor de Boekhandelsprijs kan nog altijd in alle Confituur boekhandels.

 

23/11/2017 Boekenwijzer nr 7 is in aantocht !

De krant De Standaard brengt goed boekennieuws! Met weetjes over onze collega's, boekentips van de bovenste plank, de genomineerden voor de Confituur Boekhandelsprijs 2018 en enkele mooie, unieke acties. Haal 6 en 7 december die krant in huis, of spring even binnen in de je Confituurboekhandel voor een gratis exemplaar!

 

 

 

 

 

09/11/2017 Stefan Hertmans schrijft boekhandelsgeschenk 12/12/17

Stefan Hertmans schrijft 6de Confituur-boekhandelsgeschenk

Donderdagavond 9/11/17 stelde Confituur - de vereniging van onafhankelijke boekhandels - de auteur van haar nieuwe boekhandelsgeschenk voor. Die novelle krijgen klanten cadeau op 12 december, de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel, bij aankoop van 17,50 euro aan literatuur. Onder de titel 'De blinde stoker van de hamam van Fez' wordt het exclusieve geschenkboek dit jaar geschreven door Stefan Hertmans, auteur van 'Oorlog en terpentijn' en 'De bekeerlinge'.

Op de Antwerpse boekenbeurs organiseerden de verenigde onafhankelijke boekhandels traditiegetrouw 'Het uur van Confituur'. Onder-voorzitter Gert De Bie wees er op de recente evoluties in het boekenvak. 'Het e-book stagneert en steeds meer uitgevers geloven in de renaissance van het papieren boek. Een renaissance die er voor de onafhankelijke boekhandel geen is, daar werd het papieren boek immers nooit doodverklaard.'

Het marktaandeel van de onafhankelijke boekhandel blijft met net geen 5% ongeveer gelijk, maar de waardering voor de lokale, onafhankelijke boekhandel wordt steeds groter. 'Getuige daarvan de houding van uitgeverijen en hun bereidheid de onafhankelijke boekhandel te steunen, en een frisse onderstroom van steeds meer jonge mensen die zelf dromen van een boekhandel.'

Confituur blikt dan ook tevreden terug op het voorbije jaar en kijkt enthousiast naar de toekomst. 'Het is nog te vroeg om de effecten van de gereglementeerde boekenprijs te beoordelen, maar onafhankelijke boekhandels kunnen alvast weer op een faire manier meewerken aan een kwalitatief en breed boekenaanbod in bibliotheken.'

Op 12 december vieren de Confituurboekhandels voor de 6de maal de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel, met tal van activiteiten (zie www.confituurboekhandels.be) en het unieke geschenkboek van Stefan Hertmans.

De boekhandels zijn bijzonder trots om met Stefan Hertmans samen te kunnen werken. Hij voert het literair firmament in Vlaanderen aan en oogst ook internationaal grote successen. De vertaling van ‘Oorlog en terpentijn’ werd door New York Times uitgeroepen tot een van de tien beste boeken van het jaar en staat op de longlist voor de Dublin Literary Award.

 

 

29/10/2017 CONFITUUR OP DE BOEKENBEURS 2017

U vindt ons op stand 303, kom gerust even langs !

Hier een lijst van alle activiteiten op ons podium ...

Speciale avond is natuurlijk "het uur van Confituur" op donderdag 9 november om 19.30u. op ons bont podium.  Drankjes, hapjes, muziek en veel nieuws van Confituur !!