SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

21/11/2018 - Boekhandel Salvator : Boekvoorstelling - Kook het seizoen - Velt

Met veel genoegen nodigen we je uit op de boekvoorstelling van Kook het seizoen, het kraakverse kookboek van Velt vzw dat je meeneemt voor een wandeling door de wondere wereld van de seizoensgroenten en -fruit.

Met dit boek bewijst Leentje Speybroeck dat koken met seizoensgroenten en -fruit een feest is dat nooit eindigt en dat leven op het ritme van de seizoenen puur genieten is.

Tijdens de boekvoorstelling maakt Leentje je wegwijs in haar boek én keuken. Ze vertelt je hoe 'Kook het seizoen' tot stand kwam, hoe je het gebruikt en serveert je een paar hapjes uit het boek.

Je proeft toch ook? 
Inschrijven kan via https://www.velt.nu/nieuws/boekvoorstelling-kook-het-seizoen

Afspraak : Woensdag 21 november om 19u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen 015/20.18.32

22/11/2018 - De Reyghere : Boekvoorstelling Eigen soort eerst, waarom dieren achterblijven

Dierenwelzijn neemt een steeds prominentere plaats in het maatschappelijk debat in. Media berichten vaker over voorvallen van dierenmishandeling, tonen onthutsende beelden uit de vleesindustrie of undercoverwerk in de wereld van de hondenhandel. Het lot van proefdieren in laboratoria of wilde dieren in de natuur blijft dan weer grotendeels onderbelicht. ‘Eigen Soort Eerst, waarom dieren achterblijven’ behandelt het leed en (on)recht van deze verschillende groepen dieren en hoe wij er als mens en wetgever mee omgaan. Het boek tast ook af hoe we in de grote verscheidenheid aan dieren een fundamentele rechtsbescherming en democratische deelname kunnen bewerkstelligen. 
Hermes Sanctorum is Vlaams Volksvertegenwoordiger, bio-ingenieur en doctor in de milieuchemie. Naast milieu- en natuurgerelateerde thema’s, wordt Sanctorum in Vlaanderen beschouwd als politiek boegbeeld voor dierenrechten. Zijn eis om het onverdoofd slachten van dieren te bannen, bracht een wettelijk verbod in Vlaanderen in een stroomversnelling. Het betekende echter ook een breuk met de partijpolitiek. 
EVA Brugge en Boekhandel De Reyghere nodigen hem graag uit om zijn boek aan jullie voor te stellen. Hierna is er mogelijkheid tot vragen stellen en aankoop van het boek. 

Inkom: 5 euro (incl. hapje en drankje verzorgd door EVA Brugge)
Gelieve in te schrijven vóór 20/11 via mail naar evavzw.brugge@gmail.com. (Opgelet: aantal plaatsen in beperkt!)

Afspraak : Donderdag 22 november om 20u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

22/11/2018 - De Groene Waterman : Salongesprek over Judith Butler

Judith Butler (1956) is één van de meest gelauwerde politieke filosofen en queer theorists van het moment. Ze beet zich vast in onderwerpen zoals de gespannen relatie tussen sekse en gender, queerness, andersheid, (de)secularisering, precariteit en politiek verzet centraal binnen de hedendaagse filosofie. Enkele van haar boeken zijn Gender Trouble, Bodies That Matter, The Power of Religion in the Public Sphere, en Parting ways: Jewishness and the critique of Zionism. 

Tijdens deze inleidende lezing zoomen we in op de rode draad die doorheen Butlers oeuvre loopt, namelijk haar ideeën over Andersheid en focus op een ethiek van gedeelde kwetsbaarheid. 

Butler's denken zal toegelicht worden door Evelien Geerts (University of California, Santa Cruz & Universiteit Utrecht).

Inschrijven is verplicht: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdziLpyvtuSpcs2OU6gLj5koGnIa1DHXr7uoCmFSVzpxtJEWQ/viewform

Afspraak : Donderdag 22 november 2018 van 19:30 - 22:00 bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

23/11/2018 - Passa Porta : kees van kooten

Naar aanleiding van het boek Sterk verdund, het wezenlijkste van Kees van Kooten, brengen we hulde aan de meest taalvaardige onder de Nederlandstalige komieken. Met naast Kees van Kooten zelf ook bijdragen van andere gasten.

'Regelneef', 'bonken' en 'doemdenken' zijn woorden die we nog moeilijk kunnen wegdenken uit het Nederlands, toch bestaan ze niet eens zo lang. We hebben ze te danken aan de komieken Kees van Kooten en Wim de Bie, die eerst (op de radio) als de Klisjeemannetjes en later (op televisie) als het Simplisties Verbond op meest talige wijze de actualiteit op de hak namen. 

Naast een carrière als televisiekomiek pende Van Kooten de voorbije decennia in de luwte ook een heel oeuvre bij elkaar. 

Boeken als VeertigModernismen, Koot graaft zich autobio en Annie bleken even spitsvondig als zijn televisieprogramma’s. Sinds 1998 stopte hij met alle televisieoptredens. Vanaf die tijd wijdt hij zich fulltime aan zijn schrijverschap.

Van Kooten is in zijn proza puntig op de korte baan, met een waanzinnig plezier in taal, ontroerend en gedoseerd ongemakkelijk, maar bovenal onweerstaanbaar grappig.

Met Kees van Kooten sterk verdund voegt uitgeverij Van Oorschot weer een nieuwe ster toe aan het dundruk firmament, na Simon Carmiggelt, Remco Campert en Annie M.G. Schmidt.

Inschrijven

Afspraak : Vrijdag 23 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

23/11/2018 - De Markies : Stockverkoop boeken tot -70%!

Naar 'aloude' traditie organiseren we ook dit jaar weer een stockverkoop van boeken in het Zuiderpershuis. Je kan er terecht voor meer dan 25.000 boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen: literatuur, kunst, geschiedenis, thrillers, psychologie, wetenschap, filosofie, kinder- en jeugdboeken, fotoboeken, sint- en kerstboeken, esoterie en spiritualiteit, Engelstalige literatuur en non-fictie, architectuur, romantische verhalen...

Spring zeker eens binnen om jezelf te verwennen, met één boek of een hele stapel literatuur, maar altijd aan hele leuke prijzen! De stockverkoop is ook ideaal voor sinterklaas- en eindejaarscadeautjes!

Afspraak : Zuiderpershuis, Waalse kaai 14, Antwerpen

alle info

24/11/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Lava

Op 24 november starten we met een leesgroep Lava, een tijdschrift voor maatschappijkritiek en marxistische analyse. Een maand na verschijnen komen we samen en bespreken onder begeleiding twee artikels uit het recentste nummer. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de geselecteerde artikels op voorhand grondig lezen zodat een interessante uitwisseling van gedachten mogelijk is.

Volgende twee artikels uit Lava 6 worden op 24 november besproken:

? De ecologische breuk van Kohei Saito
Het kapitaal schept met de ecologische crisis niet haar eigen grafdelver, maar evenmin zal technologische innovatie de desastreuze klimaatveranderingen keren. 
o.l.v. Luc Peeters (o.v.)

? Vrouwenarbeid, de sociale tegenstellingen van het hedendaags kapitalisme van Nancy Fraser
Het gezin heeft altijd in dienste gestaan van het kapitalistische systeem en de mannelijke dominantie.
o.l.v. Monika Triest

Deelname is gratis, een vrije bijdrage wordt gewaardeerd. Inschrijven via groenewaterman@groenewatermanis verplicht.
De leesgroep gaat telkens door op zaterdagvoormiddag, van 10u30 tot 13 uur. Noteer ook de andere data in uw agenda: 19/1 - 23/3 - 22/6.

Afspraak : Zaterdag 24 november 2018 van 10:30 - 13:00 bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

24/11/2018 - De Reyghere : Fijnbesnaard en Co - Melodieren

Een muzikale voorstelling voor jong en oud

Fijnbesnaard en Compagnie verschijnt en verdwijnt zoals enkel een klein reizend gezelschap dat kan.  Meestal gebeurt dat in een zaal, maar soms trekt de compagnie rond met een oude Buggenhoutse woonwagen waarin voorstellingen gespeeld worden.
 
Op zaterdag 24 november houden ze halt in onze boekhandel waar ze kinderen van 6 tot 106 meenemen op een muzikale tocht door de dierenwereld in Melodieren!
 
In Melodieren laten de muzikanten jullie kennismaken met fijne liedjes over dieren, muziekinstrumenten en het leven rondom ons. Daarbij is het een uitgelezen moment om heel wat speciale instrumenten van dichtbij te zien!
Met:
Piet Decalf (zang/gitaar/mandoline/saxhoorn/banjo/voetbas/ukelele/dobro)
Jan D’Haene (trompet/accordeon)
Gregory Van Seghbroeck (sousafoon/euphonium/trombone)
Pat Riské (percussie)


Inschrijven via klantendienst@dereyghere.be

Afspraak : Zaterdag 24 november om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

24/11/2018 - De groene Waterman : Boekvoorstelling - Ans & Wilma - Verdwaald

Illustrator Kaatje Vermeire & auteurs/actrices/ theatermaaksters Alice Reys & Ariane Van Vliet stellen hun nieuwe prentenboek 'Ans & Wilma - Verdwaald' voor in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Mét live-act & signeersessie!

Afspraak : Zaterdag 24 november om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

24/11/2018 - Letters & Co : Fijnbesnaard en Co - Melodieren

Een muzikale voorstelling voor jong en oud

Fijnbesnaard en Compagnie verschijnt en verdwijnt zoals enkel een klein reizend gezelschap dat kan.  Meestal gebeurt dat in een zaal, maar soms trekt de compagnie rond met een oude Buggenhoutse woonwagen waarin voorstellingen gespeeld worden.
 
Op zaterdag 24 november houden ze halt in onze boekhandel waar ze kinderen van 6 tot 106 meenemen op een muzikale tocht door de dierenwereld in Melodieren!
 
In Melodieren laten de muzikanten jullie kennismaken met fijne liedjes over dieren, muziekinstrumenten en het leven rondom ons. Daarbij is het een uitgelezen moment om heel wat speciale instrumenten van dichtbij te zien!
Met:
Piet Decalf (zang/gitaar/mandoline/saxhoorn/banjo/voetbas/ukelele/dobro)
Jan D’Haene (trompet/accordeon)
Gregory Van Seghbroeck (sousafoon/euphonium/trombone)
Pat Riské (percussie)

Afspraak : Zaterdag 24 november om 16u.bij  Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25 

28/11/2018 - Boekhandel Beatrijs : Boekvoorstelling - De Diefstal van de Eeuw

Apache-journalist Jan Walraven stelt zijn boek ‘De diefstal van de eeuw’ op 28 november voor in Boekhandel Beatrijs in Oudenaarde. 

Start om 20u
Inkom 5 euro (incl. consumptie)
Inschrijven verplicht via info@beatrijs.be of 055/31 44 77

'De Diefstal van de Eeuw' toont hoe onze privacy op grote schaal geschonden wordt zodat een steeds kleiner clubje bedrijven steeds rijker kan worden. Je persoonlijke data worden verhandeld, geanalyseerd en tegen jou gebruikt. We zijn proefkonijnen zonder het te beseffen. Kunnen we er nog iets aan doen? 

Jan Walraven dompelt je op een toegankelijke manier onder in de ‘brave new world’ van het datakapitalisme. Hij neemt je mee in een wereld van tracking pixels, kredietscores, bevooroordeelde algoritmes en slinkse beïnvloeding. 

Je krijgt vragen voorgeschoteld die het cliché ‘ik heb niets te verbergen’ helemaal aan diggelen zullen slaan. En hij toont tegelijk dat we er ons niet bij neer moeten leggen.

Afspraak : Woensdag 28 november om 20u. bij Boekhandel Beatrijs, Nederstraat 42 - Hoogstraat 37, Oudenaarde

29/11/2018 - De Zondvloed Mechelen : Literair café: Vaders en Zonen

Literatuur en het betere brouwwerk: als geestverruimende substantie zijn de twee aan elkaar gewaagd. Nergens zie je de zaken dan ook helderder dan in een literair café. Wat maakt het nóg beter? Een literair café dat naar jou toe komt! We slaan de deuren van Passa Porta even achter ons dicht, en vullen de glazen en de hoofden in De Zondvloed in Mechelen.

Meesterinterviewer Piet Piryns is onze stamgast, dichter Andy Fierens is de barman van dienst en auteurs Jan van Mersbergen en Bart Meuleman testen de toog op zijn hangcapaciteit. Het thema van de avond: vaders en zonen.

Meer info: https://www.passaporta.be/nl/kalender/literair-caf%C3%A9?locate=nl_be

Afspraak : DOnderdag 29 november om 20.15u. bij Boekhandel De Zondvloed, Onze Lieve Vrouwstraat 70, Mechelen, 015 64 03 79

29/11/2018 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Marquez - Liefde in tijden van cholera

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Marquez" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 19 november om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

29/11/2018 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Svetlikova - 23 tips op de hond en je demonen aan de lijn te houden

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 29 november om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

01/12/2018 - Boekhandel Malpertuis : Melodieren@Fijnbesnaard & Compagnie

Dit muzikale gezelschap stelt je hun "Melodieren" voor. Een boekje en 10 liedjes over dieren en muziekinstrumenten in een wereld waarin stierenvechters verliezen, panda's houden van snoep, biggen kunnen voetballen en alle dieren hun naam krijgen.

Afspraak : Zaterdag 1 december van 11u. tot 12u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Gent 

 

01/12/2018 - De Groene Waterman wordt 50 jaar

Op 1 december vieren wij onze vijftigste verjaardag en dat vieren wegraag samen met u.
Op het programma:

? Literair ontbijt met Alicja Gescinska en Bernard Dewulf 
Wij zorgen voor een heerlijke brunch en tussendoor lezen Alicja Gescinska en Bernard Dewulf voor uit eigen werk of uit andere lievelingsboeken.
Praktisch
- Prijs: 20 euro (alles inbegrepen) 
- inschrijven verplicht via mail op groenewaterman@groenewaterman.be
- Uw inschrijving is pas volledig als u aan de kassa betaald hebt.

? Om 16 uur: RECEPTIE 
Samen heffen we het glas op nog eens vijftig jaar.
We hopen van harte dat u erbij kan zijn. Graag een mailtje naar groenewaterman@groenewaterman.be als u komt. Dan weten we hoeveel taart we mogen bakken ;-)

Van harte welkom,
Hanne, Iris, Jan, Karel & Katrien van De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

01/12/2018 - Boekhandel Salvator : Melodieren@Fijnbesnaard & Compagnie

Dit muzikale gezelschap stelt je hun "Melodieren" voor. Een boekje en 10 liedjes over dieren en muziekinstrumenten in een wereld waarin stierenvechters verliezen, panda's houden van snoep, biggen kunnen voetballen en alle dieren hun naam krijgen.

Voor kinderen van 6 tot 106 jaar

Afspraak : Zaterdag 1 december van 14u. tot 14.30u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen 015/20.18.32

 

06/12/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep - Leven in tijden van vrede van Francesco Pecoraro

o.l.v. Edith Aerts

Messcherp en genadeloos vertelt deze roman het verhaal van een land, van het westerse continent, van ons. Het is het verhaal van de middenklasse met haar zwaktes en ambities, haar enthousiasme en verveling, haar goede bedoelingen en gemakzucht, het verhaal van wat we ooit wilden en wat we uiteindelijk zijn geworden. (500p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 6 december om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

08/12/2018 - De Brugse Boekhandel : Leesclub: Mermaid - Louise O'Neill

De laatste leesclub van het jaar wordt een knaller! Deze keer lezen we Mermaid van Louise O'Neill. 

Korte inhoud: 
Ik verstop me achter een rots voordat de jongen me kan zien. Ik staar naar hem, naar zijn gezicht, zijn donkere haar. 'Een meisje,' zegt hij, met een hand boven zijn ogen. 'Ik zag een meisje!'
Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze op haar zeventiende verjaardag voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is...

INSCHRIJVEN  
- Voor deze leesclub is er helaas een bezoekerslimiet. Max. 15 personen (om het gezellig te houden). 
- Als je het boek niet wil/kan lezen, maar toch wil komen. Doe dat dan liever niet, en kom op een ander event langs. We zien je graag, maar we hebben maar weinig plaats ter beschikking. 
- Inkom is €1 (bijdrage aan iets lekkers). Te betalen op de leesclub zelf. 

MAIL naar dearbooknerdbookclub@gmail.com om je in te schrijven voor de leesclub.

Afspraak : Zaterdag 8 december van 14.30u. tot 17.30u bij De Brugse Boekhandel, Dijver 2, Brugg

09/12/2018 - De Zondvloed Mechelen : Russische Stemmen

Na het succesvolle evenement Arabische Stemmen richt De Zondvloed Mechelen de schijnwerpers op de hedendaagse Russische literatuur waarvan we op zondag 9 december drie prominente vertegenwoordigers in Mechelen verwelkomen. Mikhaïl Sjisjkin geldt met romans als 'Onvoltooide Liefdesbrieven' en 'De Kalligrafieles' als een van de voornaamste schrijvers van zijn generatie. De naar Vlaanderen uitgeweken Aleksander Skorobogatov kreeg internationale lof voor zijn debuut 'Sergeant Bertrand', terwijl zijn vorig jaar verschenen roman een plejade aan vertalingen oogstte. Marina Palej was in eigen land al een gevestigde naam als dichteres, prozaschrijfster en scenariste toen ze naar Nederland verhuisde. Van haar verschenen in het Nederlands de postcommunistische familieroman 'Herinnerd Huis' en 'Raja & Aad', een politieke satire die als een meesterwerk werd onthaald. 
De auteurs lezen voor uit eigen werk en gaan in gesprek met schrijver en Rusland-kenner Johan De Boose. Knack-journalist en slavofiel Jeroen Zuallaert verzorgt de tweetalige presentatie.  

Het befaamde trio Les Misérables van Mikhail Bezverkhni speelt een selectie van Russische kamermuziek. 
Tijdens de pauze serveren we Russische hapjes.

Afspraak : Zondag 9 december van 15u. tot 18u. bij ARSENAAL/LAZARUS Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen (stad)

 

11/12/2018 - De Zondvloed Mechelen : Lastige waarheden: Boekpresentatie Othman El Hammouchi

Uitgeverij Polis en boekhandel De Zondvloed nodigen u uit op de boekvoorstelling van 'Lastige waarheden' van Othman El Hammouchi.

Dinsdag 12 december 2018 om 20:00 uur bij De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen. 

Programma: 
Uitgever Harold Polis leidt in.
Joël De Ceulaer (De Morgen) gaat in gesprek met Othman El Hammouchi. 
Napraten en signeersessie.

Toegang is gratis. Graag reserveren via boeken@polis.be.

Afspraak : Dinsdag 11 december om 20u. bij Boekhandel De Zondvloed, Onze Lieve Vrouwstraat 70, Mechelen, 015 64 03 79

11/12/2018 - De Reyghere : Tougher than the rest: hommage JMH Berckmans

J.M.H. Berckmans: mythisch muzikant met woorden

In 2018 is schrijver J.M.H. Berckmans uit Barakstad tien jaar dood. ‘t Is te zeggen: zijn lichaam is afvallig. Zijn taalmuziek blijft leven en fascineert literatuurliefhebbers. Dit jaar verscheen de Berckmans-bloemlezing Verhalen uit de Grauwzone en de Berckmans-biografie Schrijven in de Grauwzone (Uitgeverij Vrijdag). 

In de ‘Berckmans-ervaring’ evoceren J.M.H.’s notulist/vriend Geert Breës, biograaf Chris Ceustermans, cineast Wim Jammaer en dichter Frederik Lucien De Laere Berckmans’ proza en leven:

-Film: J.M.H. Berckmans leest in zijn biotoop met het hondje Charlowie ‘De beknopte legende van de zwarte tijd’ voor.

-Geert Breës brengt klassieke Berckmans-teksten tot leven;

-Frederik Lucien De Laere dicht voor zijn vriend Jean-Marie;

-Chris Ceustermans vertelt over Berckmans’ woelige schrijversleven.

Tenslotte: alles wat u altijd al had willen vragen over de onechtelijke zoon van Louis Paul Boon en Ivo Michiels.

Totaalduur: ongeveer 70 minuten.
Toegang €5,-

Afspraak : DInsdag 11 december om 20u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

16/12/2018 - Boekhandel Salvator : Maak je eigen cartoonheld(in) met Chrostin

Wil jij graag aan iemand een gesigneerd exemplaar van Sommige meisjes houden niet van roze cadeau doen voor Sint (het blijft een fijne gelegenheid, ook zonder dat papa door de schoorsteen kruipt), Kerstmis of gewoon omdat ze fantastisch is? Of ben je – volledig terecht – je eigen beste vriendin en wil je jezelf belonen met een exemplaar op naam? Dan hebben wij goed nieuws: Christina en Chrostin komen naar je toe!

Naast een stralende glimlach en een handtekening, geeft Christina De Witte je dit najaar met haar signature enthousiasme een fijne workshop cadeau. Aan de hand van enkele boeiende vragen, grappige onthullingen en andere uitlatingen maak je je eigen Chrostin-cartoon op een fantastische placemat.

Afspraak : Zondag 16 december van 15u. tot 16u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen, 015/20.18.32

17/01/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - Zie de dromers van Imbolo Mbue

o.l.v. Edith Aerts

Met empathie, inzicht en droge humor vertelt Imbolo Mbue een meeslepend verhaal over de klassenmaatschappij, raciale kwesties, het huwelijk en de valkuilen van de Amerikaanse Droom. (384p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 17 januari om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

14/02/2019 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Barnard - Het trouwservies

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 14 februari '19 om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

14/02/2019 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Brouwers - Bezonken rood

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Brouwers" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 14 februari '19 om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

07/03/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - De orde van de dag van Eric Vuillard

o.l.v. Edith Aerts

L'ordre du jour (Prix goncourt 2017) handelt over de aanloop naar de zogenaamde Anschluss, Hitlers inval in Oostenrijk in 1938, en de steun die de oorlogsmachine van de nazi's genoot van de Duitse industriëlen. Het ware verhaal van de Anschluss is een opeenstapeling van kleine krachtmetingen, nerveuze telefoontjes en -vulgaire bedreigingen . De overwinning blijkt geen resultaat van heroïsche vastberadenheid, maar eerder van intimidatie en bluf. Éric Vuillard ontmantelt op overtuigende en ironische wijze de mythe van de glorieuze annexatie en schreef daarmee een spannende en intrigerende roman. (160p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 7 maart '19 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

11/04/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - Een zachte hand van Leila Slimani

o.l.v. Edith Aerts

Myriam is moeder van twee kinderen en wil haar baan als advocaat hervatten. Ondanks de bezwaren van haar man gaat ze op zoek naar een nanny. Na een intensieve zoektocht vinden ze in Louise de perfecte oppas Louise nestelt zich steeds dieper in het huishouden, maar begint ook vreemde trekjes te vertonen. Het benauwt Myriam, maar ze sust haar gevoel van onbehagen. Als ze uiteindelijk doorheeft wat Louise drijft, is het te laat. Een zachte hand is een eigentijds, sociaal drama, met haarscherpe psychologische portretten en een huiveringwekkend plot. (192p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 11 april 2019 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

18/04/2019 - Boekhandel De Reyghere : Leesgroep Verbogt - Hoe alles moest beginnen

Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? 

Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!

De inschrijvingen worden pas definitief na betaling van 30 euro voor de reeks van vier bijeenkomsten. Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep Verbogt" .Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be. . De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!

Afspraak : Donderdagmiddag 18 oktober om 14u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

18/04/2019 - Boekhandel De Reyghere : Poezieleesgroep - Marije Langelaar - Vonkt

De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vier bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. De begeleiding zorgt dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van 4 bijeenkomsten en bedraagt € 30,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.

Afspraak : Donderdag 18 april om 19.30u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge, 050 33 34 03

06/06/2019 - De Groene Waterman : Leesgroep - De hoofdstad van Robert Menasse

o.l.v. Edith Aerts

De hoofdstad is Menasses langverwachte, grote roman over de Europese Unie. Hij verbleef jarenlang in Brussel om ter plaatse onderzoek te doen. Het boek was reeds bij verschijning een groot succes en werd bekroond met de Deutscher Buchpreis. (432p)

Boeiende boeken tussen pot en pint: dat zijn de leesgroepen van boekhandel De Groene Waterman. U kan à la carte kiezen per boek of voor de hele cyclus. De deelnemer verbindt zich ertoe om het gekozen boek op voorhand te lezen, zodat een rijke uitwisseling met de ideeën van andere lezers kan plaatsvinden. De leesgroep komt om de zes weken bijeen. Deze bijeenkomsten gaan door in de kelder. Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be.

Afspraak : Donderdag 6 juni 2019 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten