SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

20/10/2017 - Boekhandel Letters & Co : Koen Peeters - De Mensengenezer

Een verdwijnend boerenbestaan, een koloniaal en schuldbeladen verleden en in het menselijk hart een rusteloos verlangen naar het onbekende. In ‘De Mensengenezer’ vertelt Koen Peeters hoe de West-Vlaamse boerenzoon Remi, achtervolgd door ontembare dromen en stemmen, de ouderlijke boerderij ontvlucht, intreedt in een streng klooster en uiteindelijk in Congo belandt. 

Op vrijdagavond 20 oktober komt Koen Peeters spreken over zijn stilistisch fonkelend boek, dat een rijke en complexe geschiedenis evoceert én bovendien op de shortlist van de ECI-literatuurprijs prijkt! Inkom is gratis, graag inschrijven via boek@lettersenco.be

Afspraak : Vrijdag 20 oktober om 20u. bij Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25

20/10/2017 - De Zondvloed Mechelen : Marc Tritsmans - boekvoorstelling

De fascinatie van Marc Tritsmans voor de natuur krijgt in zijn nieuwste dichtbundel een geëngageerde vorm: Het zingen van de wereld is een hartstochtelijk en aanstekelijk pleidooi voor het behoud van de aarde, in zuivere, glasheldere gedichten.

Zon

wij zoeken haar bij het ontwaken
keren als zonnebloemen telkens weer
onze gezichten naar haar warmte toe
volgen met argusogen haar dagelijkse

tocht boven ons hoofd en worden stiller
als zij ons in duisternis zal achterlaten
zoals een moeder die 's avonds zacht
de slaapkamerdeur achter zich sluit

soms waagt zij het zelfs om in het midden 
van de dag onverhoeds haar gelaat te bedekken 
en dan is alles in verwarring, vallen de vogels 
uit de bomen, lijkt het einde van de wereld

nabij en al duurt dit nog vijf miljard jaar
toch is ondraaglijk de gedachte dat ook zij
ooit zal eindigen en dat al het leven 
dat ze koestert dan voorbij zal zijn

De pers over eerder werk:

‘Troostende gedichten voor een breed publiek […]. Maakt het ongrijpbare voelbaar.’ VPRO Gids
‘Heldere poëzie, ondergebracht in een secuur geconstrueerde bundel, flonkerende gedichten. ****’ De Standaard
‘Melancholie en weerbaarheid gaan in deze bundel samen. Marc Tritsmans is dé wachter van het weerloze in de Vlaamse poëzie.’ De Morgen

Afspraak : Vrijdasg 20 oktober om 20u. bij De zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen

20/10/2017 - Boekhandel Walry : Guus Kuijer

BOEKHANDEL WALRY   •   CAMPO   •   L & M  BOOKS   •   UITGEVERIJ ATHENAEUM – POLAK & VAN GENNEP

Hij is zonder twijfel een van onze allerbeste schrijvers, een grootmeester in het vertellen van verhalen, in het tot leven wekken van personages. Hij heeft een hekel aan burgerlijkheid, dogmatisme en volwassenen die kinderen niet serieus nemen. Hij gelooft niet in God, maar de verhalen van de Bijbel vindt hij fascinerend. Hij hervertelde het hele Oude Testament, een volkomen originele literaire onderneming die zijn weerga niet kent. Hij heeft een diepe afkeer van ‘gewauwel’ over het persoonlijk leven van de auteur, dat, volgens hem, “nergens iets aan toevoegt en niets verheldert bovendien”. Daarom laat hij zich niet graag interviewen en bovendien houdt hij niet van lange reizen. En toch. We kunnen hem straks persoonlijk feliciteren met zijn 75ste verjaardag, hij komt naar Gent.

 Guus Kuijer (Amsterdam, 1942) was zes jaar onderwijzer voor hij zich volledig op het schrijven richtte. Aanvankelijk schreef hij voor volwassenen maar in de jaren zeventig maakte hij furore met zijn kinderboeken, onder meer de reeksen over Madelief en Polleke. Guus Kuijer is onderscheiden met diverse prijzen; een Gouden Griffel voor Met de poppen gooien, Krassen in het tafelblad, Het boek van alle dingen, een Deutsche Jugendliteraturpreis, een Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en een Woutertje Pieterseprijs voor Ik ben Polleke, hoor!. In 2012 was hij de laureaat van de Astrid Lindgren Memorial Award, de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur.

Dit jaar verscheen het zesde en laatste deel van De Bijbel voor ongelovigen. Met deel 2 en 3 van deze reeks haalde hij de longlist en shortlist van de AKO-literatuurprijs 2014. Guus Kuijer zet in deze hervertaling de oorspronkelijke teksten op zijn kop. De personen die in de Bijbel worden geprezen om hun onverwoestbare vertrouwen in God, zijn in Kuijers versie machtswellustelingen, manipulators of psychiatrische patiënten.

We openen de avond met een korte lofrede van journaliste JELLE VAN RIET

De gevierde auteur wordt in Campo geïnterviewd door twee deskundige dames:

HILDE VAN DEN EYNDE - redactrice wetenschap bij De Standaard en

VEERLE VANDEN BOSCH - chef Letteren van De Standaard

GUUS KUIJER

zal het interview geregeld onderbreken om voor te lezen uit zijn werk.

De avond wordt muzikaal opgeluisterd door THE CAT’S WHISKERS BAND

met Barbara Vlaeminck (zang), Dirk Messens (gitaar) en Wim Coessens (contrabas). Een band met veel liefde voor oude jazz-songs.

We hopen u te mogen verwelkomen op

Vrijdag 20 oktober 2017 om 20u in 

CAMPO NIEUWPOORTTHEATER - Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent

De toegang is 8 euro.

Reserveren kan uitsluitend in Boekhandel Walry. Geef ons een seintje, bel of mail naar Boekhandel Walry: T 09/222 91 67.  E boekhandel@walry.be

 

21/10/2017 - Boekhandel Walry : Gerda Dendooven - Tabac

BOEKHANDEL WALRY • CAMPO • L & M BOOKS • UITGEVERIJ QUERIDO

Gerda Dendooven (1962) doceert grafische vormgeving in Gent en illustreert boeken van onder anderen Toon Tellegen en Bart Moeyaert. Daarnaast schrijft ze toneel en kinderboeken. Voor Mijn mama ontving ze de prestigieuze driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs. Stella werd onlangs bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Nu nodigen we u graag uit op de presentatie van haar eerste roman voor volwassenen: TABAC

Het boek vertelt het verhaal van een jonge vrouw en een oude man die met de trein op weg zijn naar het zuiden. Hoe goed kennen ze elkaar? Wat bracht hen samen? Maken ze een vakantiereis of zijn ze op de vlucht? Tijdens de reis vertelt de vrouw verhalen uit haar jeugd. Langzaam wordt duidelijk wat haar aan de man bindt en waarom ze samen zijn vertrokken.

Tabac is een onalledaagse roadnovel over schuld en boete, over de liefde of wat daar moet voor doorgaan. Gerda Dendooven liet zich voor haar eerste roman inspireren door een krantenbericht over de raadselachtige verdwijning van een koppel. Het verhaal laat zich lezen als een boze droom. 

Het nieuwe boek wordt voorgesteld door acteur en Radio Gaga-presentator

JORIS HESSELS

Hij interviewt de schrijfster.

GERDA DENDOOVEN

leest voor uit haar nieuwe roman.
Voor het muzikale luik zorgt allround artieste

STEFFIE VAN CAUTER

Ze speelt accordeon, percussie, zingt, schrijft, componeert, maakt getekende films... We hopen u te mogen verwelkomen op

zaterdag 21 oktober 2017 om 20u in

CAMPO NIEUWPOORTTHEATER - Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent
De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Geef ons een seintje, bel of mail naar Boekhandel Walry: T 09/222 91 67. E paul.luyten@walry.be 

21/10/2017 - Boekhandel Letters & Co : Iedereen talent!

Ben jij een bezige bij, een ideeënfontein of een grenzenverlegger? In 'Iedereen talent', een grappig kijk-, lees- en ontdekboek, kom je alles te weten over de verschillende talenten. 

Auteurs Luk Dewulf, pedagoog en talentencoach, en Brunhilde Borms, creatieve duizendpoot, komen hun boek zaterdagnamiddag voorstellen. Iedereen welkom: kinderen (vanaf 6 jaar), hun ouders, leerkrachten, opvoeders en begeleiders! Gratis inkom, maar graag je aanwezigheid bevestigen via boek@lettersenco.be. Voor elk kind is er een verrassing voorzien!

Afspraak : Zaterdag 21 oktober om 15u. bij Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25

22/10/2017 - Boekhandel Letters & Co : Stefan Hertmans

Met literaire meesterwerken als ‘Naar Merelbeke’, 'Oorlog en Terpentijn' en ‘De Bekeerlinge’ hoeft het niet meer gezegd dat Stefan Hertmans één van de grootste Belgische schrijvers van deze tijd is. Een historische grondlaag wordt in zijn werken steeds gecombineerd met een weldoordachte, actuele thematiek. We zijn dan ook vereerd dat hij bij Letters & Co zijn oeuvre komt voorstellen, in gesprek met Yves Van Durme. 

Inkom gratis, graag inschrijven via boek@lettersenco.be

Afspraak : Zondag 22 oktober om 11u. bij Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25

22/10/2017 - Boekhandel Letters & Co : Koffie en gebak met winnaar/winnares Bake Off Vlaanderen

Op zondagnamiddag 22 oktober hebben we de winnaar/winnares van Bake Off Vlaanderen op bezoek. Wie dat is, kunnen we momenteel nog niet prijsgeven! Naast het algemene Bake Off-receptenboek verschijnt binnenkort ook het boek van de winnaar/winnares, met tips en recepten van zijn/haar favoriete taarten, koekjes, brood en andere baksels. Cadeautip voor de feestdagen, zeker met een persoonlijke boodschap erin!

Na een korte voorstelling van het boek kan je genieten van gebak dat de winnaar/winnares speciaal gemaakt heeft ter ere van ons feestweekend! Graag je aanwezigheid bevestigen via boek@lettersenco.be.

Afspraak : Zondag 22 oktober om 15u.  bij Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25 

25/10/2017 - Boekhandel Boekarest : Mme Zsazsa! Dorien Knockaert! Sarah Devos

Mme Zsazsa komt langs met haar Honger! Niet alleen heeft ze Dorien Knockaert met haar Thuiskomen mee, maar ook Sarah Devos met haar Bosboek. Kortom, wie graag met Honger Thuiskomt na een boswandeling komt best wat boeken laten signeren.

Afspraak : Woensdag 25 oktober van 17u. tot 18u. bij Boekarest, Monseigneur Ladeuzeplein 12, Leuven

25/10/2017 - Boekhandel De Reyghere : Wandelen tegen de tijdgeest

Waarom Robert Macfarlane en Sylvain Tesson de natuur opzoeken

Velen dichten de natuur bijzondere helende krachten toe, anderen halen inspiratie uit het turen over zeezichten, nog anderen houden van de fysieke inspanning die een bergtocht vergt en wat dat met jou als mens doet. De natuur speelt nog steeds een belangrijke rol in onze levens, maar in drukbebouwde gebieden durven we dat al eens uit het oog verliezen. Toch zijn er opmerkelijke redenen waardoor vele auteurs specifiek de afzondering blijven opzoeken. Ze scherpen hun zintuigen aan, voelen het leven aan den lijve, komen tot nieuwe inzichten en schrijven er bovendien schitterende boeken over, zodat we van hun ervaringen kunnen meegenieten en leren. Op deze herfstavond in ons salon gaan we op pad met twee bijzondere schrijvers, een denkbeeldige wandeltocht door het werk van Robert Macfarlane en Sylvain Tesson begeleid door Joris Capenberghs.

 Waar? De Reyghere salon, Markt 12, Brugge

 Wanneer? Woensdag 25 oktober om 20u

 Inkom? € 8,- (incl. receptie)

Inschrijven

 

26/10/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : Onzichtbare man - Ralph Ellison

Onzichtbare man is het verhaal van een jonge, hoogopgeleide zwarte man, die geen kans krijgt om te slagen in een gesegregeerde maatschappij die weigert hem als een menselijk wezen te zien. Het verhaal volgt de fysieke en psychologische reis van de naamloze hoofdpersoon tegen de achtergrond van New York in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Ellison weet als geen ander het brute naast het burleske en het komische naast het tragische te plaatsen in een roman die nu, 65 jaar na eerste verschijning, relevanter en urgenter is dan ooit.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afsrpaak : Donderdag 26 oktober om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

26/10/2017 - Boekhandel Walry : HET EMPATHISCH TEVEEL - IGNAAS DEVISCH

BOEKHANDEL WALRY     •     UITGEVERIJ DE BEZIGE BIJ     •   KUNSTENCENTRUM  VOORUIT

Ignaas Devisch is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool.  Hij is ook de auteur van Rusteloosheid dat werd uitgeroepen tot Beste Spirituele Boek 2017 en de shortlist haalde van de Socratesbeker. We nodigen u graag uit op de voorstelling van zijn nieuwste boek:   

 HET EMPATHISCH TEVEEL - Op naar een werkbare onverschilligheid

 In een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen en sociale ongelijkheid op de voorgrond treden, klinkt een sterke roep om meer empathie. Maar is empathie altijd goed? Kunnen we er ook te veel van hebben? 

In Het empathisch teveel neemt Ignaas Devisch de lezer, uitgaande van voorbeelden uit het actuele debat, mee in de geschiedenis van het denken over empathie. Hij daagt ons uit na te denken over ons mensbeeld: schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?

PROGRAMMA

Verwelkoming door Haye Koningsveld (De Bezige Bij)

Voorstelling van de nieuwe uitgave door Ignaas Devisch,

gevolgd door een gesprek met Kristof Calvo (Groen) en Mark Elchardus (hoogleraar VUB).

Moderator: Ruth Joos (VRT)

Muzikale omlijsting: Emma Posman (zang) en Bert De Rycke (piano)

 

We hopen u te mogen verwelkomen op 

donderdag 26 oktober 2017  om 20u in de

Theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit - Sint-Pietersnieuwstraat  23,  9000 Gent

De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt. Gelieve tickets te reserveren via www.vooruit.be.

Boekhandel Walry bouwt een boekenstand, de auteur signeert. 

 

 

26/10/2017 - De Zondvloed Mechelen : Chokri Ben Chikha - Zoo humain

Zoo humain
De blijde terugkeer van de barbaar
Chokri Ben Chikha
De multiculturele samenleving - Weg van de naïeve clichés
ZOO HUMAIN. DE BLIJDE TERUGKEER VAN DE BARBAAR IS EEN BUNDELING VAN DAGBOEKNOTITIES, THEATERTEKSTFRAGMENTEN EN BESPIEGELINGEN. ALLES IS WAARGEBEURD BEHALVE DE MEEST INTERESSANTE STUKKEN. Op vraag van de minister-president gaat Chokri Ben Chikha op zoek naar antwoorden op het vraagstuk van de huidige sociaal-culturele impasse. Met de ene voet verzonken in het Tunesische zand, baant hij zich met de andere een weg door de Vlaamse klei. Hij gaat de strijd aan met de brol van zijn vader, culturele ramptoeristen, Malcolm X-imitators, pizzadozen, Belgische bisschoppen, politieke angsthazen en naïevelingen, dierentuindirecteur en pionier van de 'zoo humain' Carl Hagenbeck, en de troostindustrie.

Afspraak : Donderdag 26 okotber om 20u. bij De zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen

27/10/2017 - Boekhandel Walry : WAT ER OP HET SPEL STAAT - PHILIPP BLOM

Meer dan ooit manifesteert Philipp Blom zich als een van Europa’s belangrijkste en urgentste cultuurcritici. Hij schreef een vlammend betoog vol sterke beelden en scherp verwoorde inzichten, dat iedereen zou moeten lezen die zich zorgen maakt over de toekomst van wat wij voor waardevol houden: vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten. Philipp Blom is ook de auteur van De duizelingwekkende jaren (2009), Het verdorven genootschap (2010), Alleen de wolken (2014) en De opstand van de natuur (2017). De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Het Vermeylenfonds.

Afspraak : Vrijdag 27 oktober om 20u. in DE KROOK BIBLIOTHEEK ZAAL DE BLAUWE VOGEL

Alle info : Boekhandel Walry

27/10/2017 - De Groene Waterman : Media als katalysator van oorlog?

Media als katalysator van oorlog?
Beeldvorming in WOII en de Oorlog tegen Terreur

Hedendaagse oorlogen zijn steeds ook informatieoorlogen. Elke zijde in een conflict tracht via de eigen propaganda het eigen optreden zoveel mogelijk te legitimeren. Vaak denkt men in democratische samenlevingen van dit soort propaganda gevrijwaard te blijven en objectieve informatie te krijgen. Maar wie de historische beeldvorming rond de tweede oorlog bekijkt en de huidige berichtgeving rond de Oorlog tegen Terreur kan al snel zien dat ideologische beeldvorming telkens opnieuw sterk meespeelt.  

In zijn boek "De Mythe van de Goede Oorlog" betwist Jaques Pauwels de conventionele visie dat de Tweede Wereldoorlog louter een strijd was waarin de Verenigde Staten ten strijde trokken om democratie en vrijheid te redden. Een analyse van de machtspolitiek van die tijd laat zien dat het gangbare zwart-wit verhaal in realiteit een pak grijzer is. In zijn boek "Fast Food Fatwa's: over islam, moderniteit en geweld" gaat Jonas Slaats op zijn beurt dieper in op gelijkaardige patronen in de zogeheten 'Oorlog tegen Terreur'. Ook hij laat zien dat het standaardverhaal van 'seculiere vrijheid' vs. 'religieus extremisme' om heel wat nuance vraagt.

Op vrijdag 27 oktober gaan beide auteurs met elkaar in gesprek. Samen trachten ze de relatie tussen beeldvorming en conflict te ontrafelen. Een vergelijking tussen gisteren en vandaag om de grotere patronen bloot te leggen.


Organisatie: Kif Kif, Epo & De Groene Waterman
Gratis toegang
Afspraak : Vrijdag 27 oktober van 19.30u. bij  De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

27/10/2017 - Boekhandel Malpertuis : Witte Eskimo

Joris Capenbergs vertaalde het boek van Stephen R. Brown: "Witte Eskimo - De onverschrokken reis van Knud Rasmussen" en komt vertellen over de reis van Rasmussen en zijn studie van de cultuur van de Inuït.

Afspraak : Vrijdag 27 oktober om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Genk

27/10/2017 - Passa Porta : emily witt & heleen debruyne

Schrijfster Heleen Debruyne gaat in gesprek met de Amerikaanse journaliste Emily Witt, auteur van het boek Future Sex.

In Future Sex onderzoekt Emily Witt hoe, voor vrouwen die opgegroeid zijn in het tijdperk van de ‘seksuele supermarkt’, de overvloed aan opties niet noodzakelijkerwijs leidt tot een conventionele langdurige relatie.
Het brengt haar tot een persoonlijke zoektocht met hilarische en ontroerende wendingen. Witt – jong en alleenstaand – verkent het hele gamma aan mogelijkheden en seksuele subculturen, van online dating en internetporno tot polyamorie en orgastische meditatie.  Het resultaat is een eerlijk verslag, meer memoires dan essay, van een hedendaagse zoektocht naar liefde en seks.

Emily Witt is schrijfster en essayist en woont in New York. Ze schrijft onder andere voor n+1The New YorkerThe New York Times en de London Review of Books.

Heleen Debruyne werkt bij Klara. Haar columns verschijnen in Humo. In 2016 verscheen haar debuutroman De plantrekkers, in november 2017 publiceert ze samen met Anaîs Van Ertvelde De schaamte voorbij, een studie naar seksuele vrijheid. Samen bestieren ze de podcast ‘Vuile lakens’.

ORG. Passa Porta, Amsterdam University Press, WPG Uitgevers

Inschrijven

Afspraak : Vrijdag 27 oktober om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

08/11/2017 - Passa Porta : read & meet: hazim kamaledin

Read & Meet is de Passa Porta versie van een leesclub. We bespreken het boek niet enkel met andere lezers maar ook met de auteur zelf. Net als bij andere leesgroepen staat ook hier de dialoog centraal, met de schrijver als extra gesprekspartner. 

Hazim Kamaledin (Irak, 1954) doorzwom vele troebele watertjes, hij is een nakomeling van de profeet, werd ter dood veroordeeld in Irak, woonde lange tijd in Beiroet en bereikte via Griekenland België waar hij werkzaam is als toneelregisseur. Schoonheid raast in mij tot ik sterf is de eerste roman van Kamaledin die vertaald werd naar het Nederlands.

Het is een bevreemdend verhaal dat begint met de dood van Hazim Kamaledin. Wat volgt is een meeslepend en absurd verhaal waarin mythologie, politieke analyse en autobiografie in elkaar opgaan, en de familie van de overledene twist over de begrafenis. Kamaledin – de schrijver die gezond en wel in leven is – toont hoe fictie sterker kan zijn dan de werkelijkheid. Schoonheid raast in mij tot ik sterf werd genomineerd voor de International Prize for Arabic Fiction in 2016.

Inschrijven

Afspraak : Woensdag 8 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

09/11/2017 - Boekhandel De Reyghere : Anne Provoost De koloniekinderen van de Westhoek

Schrijfster Anne Provoost brengt het verhaal van de grootscheepse reddingsoperatie voor kinderen uit de frontstreek tijdens WO I. Hele konvooien jonge kinderen trokken naar Frankrijk, voor jaren, zonder ouders. Annes grootmoeder, Anna Vandewalle uit Boezinge, was zo'n koloniekind.

Toen de Duitsers in april 1915 vlakbij haar huis gifgas begonnen te gebruiken werd ze samen met haar zusjes op de trein naar Parijs gezet. Voor een paar weken, zo dacht het boerenmeisje. De treinreis, het verblijf in Parijs, het scheiden van broers en zusjes, verontrustend nieuws van het thuisfront, de bevreemdende terugkeer na jaren... Het is een pakkend verhaal dat nu langzaam gedocumenteerd raakt. Anne Provoost legt met heel veel passie een stukje nooit ontrafelde geschiedenis bloot.

Naast een heel persoonlijk verhaal geeft de lezing ook een beeld van de totstandkoming van het nog te verschijnen boek 'Kinderen van de Ijzer' dat binnenkort zal wordt uitgegeven bij Querido.

Inkom : 10 euro

Inschrijven

Afspraak : Donderdag 9 november om 20u. in het De Reyghere salon, Markt 12, Brugge

 

09/11/2017 - Boekhandel Letters & Co : Jean Paul Van Bendegem - Verdwaalde stad

Op donderdag 9 november hebben we wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem te gast. Deze maand verschijnt zijn nieuwe boek ‘Verdwaalde stad’, een filosofische dwaaltocht doorheen een concrete stad, Gent, maar meer nog een mentale ontdekkingsreis in een universum waar het gaat om het geheugen, natuur versus cultuur, het maken van kennis en het bewaren en herstellen van wat was. 

Inschrijven kan alvast via boek@lettersenco.be

Afspraak : Donderdag 9 november om 20u. bij Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25

15/11/2017 - Passa Porta : tommy wieringa

Tommy Wieringa is een van de grootste stilisten in de Nederlandse letteren. Als u het niet van ons wil aannemen dan misschien wel van de jury’s van de Librisprijs, de Inktaap en de Gouden Boekenuil. Met Joe Speedboot brak hij  door, met Caesarion veroverde hij de wereld en met Dit zijn de namen haalde hij de canon. Na migrantenverhalen die hij volgde doorheen Oekraïne, Ethiopië en Marokko brengt Tommy Wieringa  met zijn nieuwe roman, De heilige Rita, de wereld tot bij de voordeur.

Die deur staat in Mariënveen, een vergeten dorp aan de Saksische grens. Paul Krüzen die er in een oude boerderij voor zijn vader zorgt, ziet de wereldgeschiedenis in het klein voor zijn ogen ontplooien. Na de Rus volgt de Chinees, en na een bezoek aan een bordeel over de grens volgen de problemen. Gelukkig is er nog de heilige Rita, patrones van het dorp en van de hopeloze gevallen.

Zelden verlegen voor een boude stelling of een bon mot en even zo zelden in Vlaanderen! 

Inschrijven

Afspraak : Woensdag 15 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

16/11/2017 - Passa Porta : maarten van der graaff, tonnus oosterhoff en neske beks

In onze reeks Jalousie de métier nodigt de jonge Nederlandse dichter en romanschrijver Maarten van der Graaff (Vluchtautogedichten, C. Buddingh’-prijs 2014, Dood werk, J.C. Bloem-poëzieprijs 2017) twee collega-dichters uit die in hun werk iets doen of hebben wat hij hen ‘benijdt’: Tonnus Oosterhoff en Neske Beks (o.v.). Gastheer is Johan Reyniers.

ORG: Passa Porta

Inschfrijven

Afspraak : Donderdag 16 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

23/11/2017 - Passa Porta : cowboy henk: een avond met herr seele en gasten

Bij uitgeverij Fremok verschijnt in het Frans een nieuw album van Cowboy Henk, in Vlaanderen een niet weg te denken figuur en aan Franstalige zijde een alternatieve antiheld. Daarom organiseren we een ontmoeting met deze directe erfgenaam van het Belgische surrealisme. Hij wordt geïnterviewd door Erwin Dejasse.

ORG: Passa Porta, Fremok, Grafixx

Inschrijven

Afspraak : Donderdag 23 november om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

25/11/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep De sprong in de techniek met auteur Lieven Goorden

'Shaping the world atom by atom'. Met dit ophefmakende motto lanceert Bill Clinton in 2000 het eerste grootscheepse onderzoek naar nanotechnologie. Zodat het vandaag - anderhalf decennium later - nanotechnologen effectief zal lukken om almaar gerichter atomen op te pakken en ze naar believen te verplaatsen. En daarmee een begin te maken met het inruilen van de ons gegeven wereld tegen iets wat we zelf maken. Nimmer konden we met technologie zoveel kanten op. Maar ook nooit was de onzekerheid zo groot. Want hoe onszelf opnieuw uitvinden? Welke kwaliteiten zullen hier prevaleren? En hoe om te gaan met zelfgemaakte creaturen die eigengereid zijn en waarmee we niet zijn vertrouwd?
Dit zijn vragen die ons allemaal - en niet alleen het laboratorium - aangaan. We zijn met zijn allen betrokken partij, als experimentator en als proefkonijn. Vandaar de oproep: laten we stilstaan bij wat we doen. En telkens opnieuw de vraag stellen: wat maakt een experiment in onze ogen acceptabel?

Samen met auteur Lieven Goorden bespreken we het boek De sprong in techniek.
Gratis - graag inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Zaterdag 25 november om 10u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

25/11/2017 - De Groene Waterman : Jan Yoors: kunstenaar met een zigeunerhart

Is het echt waar dat Jan Yoors als twaalfjarige op reis ging met Zigeuners? En vonden zijn ouders dat zomaar goed?

Dat zijn de typische vragen die de lezers van de boeken van Jan Yoors zich stellen. Unieke boeken die het leven beschrijven van de Zigeuners in de jaren dertig en veertig, tot aan hun arrestatie en deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi’s.

Achter het typische avonturenverhaal van een jongen die door een Zigeunerfamilie op sleeptouw wordt genomen, kon Jo Govaerts het waargebeurde verhaal reconstrueren. Daarbij komen ook zijn ouders in beeld, de glasraamontwerper Eugène Yoors en dichteres-pacifiste Magda Peeters, twee bijzondere mensen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtelingen waren in Nederland en daar allemaal nieuwe ideeën over het leven opstaken. Terug in Antwerpen voedden zij hun zoon tussen twee wereldoorlogen op in een onconventionele sfeer en met liefde voor de gitanos. Na de Tweede Wereldoorlog nam Jan Yoors deze herinneringen mee naar New York om er een nieuw leven op te bouwen als tapijtwever, onconventioneel en met liefde voor de talrijke minderheden van die wereldstad.

Jo Govaerts presenteert het levensverhaal van Jan Yoors aan de hand van talrijk beeldmateriaal, waarin allerlei vergeten details van de geschiedenis van de twintigste eeuw aan bod komen.

Geert Van Istendael zei over dit verhaal: "Voor wie eens iets anders, maar dan ook helemaal anders wil lezen".

Over Jo Govaerts

Jo Govaerts (1972) werkte de voorbije jaren als freelance journalist. Zij publiceerde eerder o.a. poëzie, reisverhalen over Polen en Tatarstan, literaire vertalingen uit vreemde talen en was medewerker van het zeer betreurde VRT-radioprogramma Het einde van de wereld. Zij liep school in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, waar zich de mooiste glasramen van Eugène Yoors bevinden, en na haar studies Oost-Europakunde aan de KU Leuven studeerde zij antropologie aan SOAS in Londen, waar ook Jan Yoors antropologie studeerde.

Toegang: € 5.

Afspraak : ZAterdag 25 november om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

27/11/2017 - Boekhandel De Reyghere : Chris Weymeis presenteert Brugse straatnamen - deel 5

Feestelijke boeklancering met voordracht

Graag nodigen wij u uit voor de boekvoorstelling van
 
Brugge - Van Academiestraat tot Zwijnstraat
Deel 5 - Van P tot Sim
 
Na 4 eerdere delen is het werk van Chris Weymeis niet meer weg te denken uit Brugse boekenkasten. Weymeis raakte duidelijk een juiste snaar bij het publiek. Niet weinigen zijn dan ook nieuwsgierig wat zich in hun straat heeft afgespeeld. Weymeis ging op zoek naar anekdotes en artikelen uit de binnenstad en bracht ze samen.
 
We klinken op het nieuwe deel in dit boeiende levenswerk van Chris Weymeis. De auteur geeft een voordracht over het veranderende straatbeeld doorheen de geschiedenis van Brugge.
 
 

Boekgegevens

Brugge - Van Academiestraat tot Zwijnstraat - Deel 5 - P tot Sim

Chris Weymeis

Uitgeverij Van De Wiele

€ 19,95

Reserveer nu uw exemplaar

 
We genieten na met een glaasje. Achteraf is het ook mogelijk het nieuwe boek te laten signeren.

 Waar? De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

 Wanneer? Maandag 27 november om 19u45

 Inkom? Gratis - graag op voorhand inschrijving

07/12/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : Stilte van Shusaku Endo

In 1638 vertrekt de jonge Portugese priester Sebastian Rodrigo naar Japan, om daar te helpen bij het verspreiden van de katholieke leer. Hij weet dat hem een zware taak wacht: de Japanse machthebbers keren zich de laatste jaren steeds feller tegen de christenen. Ze worden opgejaagd, gedwongen hun geloof te verloochenen, gemarteld en gedood. Waar de jonge priester echter niet op voorbereid is, is dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld. Want als de mensen die hij wil helpen, vanwege zijn overtuiging de dood vinden – wat is dan de zin van zijn komst naar dit vijandige land? En waarom heeft zijn grote voorbeeld, priester Ferreira, hun orde verraden? Erger nog: waarom lijkt God in alle talen te zwijgen?

‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 december om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

10/12/2017 - Boekhandel De Reyghere : Historische wandeling

12 December is de dag van de onafhankelijke boekhandel en als boekhandel met een lange geschiedenis nemen we die gelegenheid met twee handen aan om onze archieven te ontsluiten. Joris dook in onze 130jarige boekhandelsgeschiedenis en stelde een uitgebreide wandeling samen rond een aantal interessante punten die aan onze boekhandel en de literatuur in Brugge gelinkt zijn.

We verzamelen op de winterse zondagochtend van 10 december om 9u30 met koffie en een boterkoek. De wandeling neemt een tweetal uur in beslag. Vervolgens kunnen we tegen de middag opnieuw opwarmen in de boekhandel.

Op onze website leest u alvast een beknopte geschiedenis van onze boekhandel. http://www.dereyghere.be/index.php?option=com_content&view=article&id=146

Schrijf in met een mailtje naar klantendienst@dereyghere.be
Deelname: €8,- inclusief koffie, thee en een boterkoek

Afspraak : Zondag 10 december om 9.30u. bij De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

12/12/2017 - Boekhandel De Reyghere : Dag van de Onafhankelijke Boekhandel meet Marcel Möring

Geen betere dag om onze favoriete auteurs uit te nodigen dan 12 december. Sinds 2012 vieren we op die datum de dag van de onafhankelijke boekhandel met onze collega's van Confituur.

Voor de gelegenheid zochten we naar een auteur wiens recentste boek op verscheidene van onze teamleden een diepe indruk heeft gemaakt. En ons enthousiasme was eenduidig voor Marcel Möring.

In januari 2017 verscheen 'Eden', een sterk tot de verbeelding sprekende roman rond de bijna mystieke figuur Niekas en de psychiater Mendel. Hun verhalen spelen zich in volledig diverse werelden af, zowel in tijd als in plaats, maar gaandeweg komen ze met elkaar in aanraking.

'Eden' staat bol van de metaforen en Möring blinkt erin uit in beeldspraak. En tegelijkertijd weet hij een boekenliefhebber voor zich te winnen met vele rake beschouwingen over literatuur, boeken en de rijkdom van het lezen. Geen betere manier om 12/12 met ons te vieren.

Zijn literatuur gaat niet ongemerkt voorbij. Zijn oeuvre is met onder meer een dozijn romans en novellen mer diverse belangrijke literaire prijzen bekroond. Onlangs nog ging Alicja Gescinska hem voor het Canvasprogramma Wanderlust opzoeken. De aflevering kunt u via deze link bekijken: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/wanderlust/2/wanderlust-s2a2/

We ontvangen Marcel Möring graag in jullie bijzijn en serveren voor de gelegenheid een glaasje bubbels of fruitsap. Zo heffen we met zijn allen het glas op de onafhankelijke boekhandel!

Schrijf in via e-mail naar klantendienst@dereyghere.be
Inkom: €8,- (incl. glaasje bubbels of fruitsap)

Afspraak : Dinsdag 12 december om 20u. in het De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

14/12/2017 - Boekhandel De Reyghere : Delphine Lecompte presenteert Western

Ontrafel de cowboy binnenin jezelf
 
Delphine Lecompte staat op een bijzondere plek in de Nederlandstalige poëzie. Haar verhalende en vaak ontregelende gedichten zijn met geen ander te vergelijken. Haar performances nemen je op sleeptouw en laten menig luisteraar hartelijk lachen om de unieke humor van Lecomptes teksten. Maar ondanks internationaal succes, blijft Brugge haar hart beroeren en dus zijn we heel blij om Delphine in ons salon aan het woord te kunnen laten.
 
In Western is een vrouw belust op wraak. Na een moeizame jeugd in een obscuur dorp, een wisselvallig liefdesleven en een hobbelig arbeidsparcours spreekt ze over de mensen en ervaringen die haar ooit het leven zuur maakten. Eerherstel en erkenning krijgen is haar doel. 
 
Delphine brengt een performance vertrekkende vanuit haar nieuwe dichtbundel en gaat met Jooris Van Hulle in gesprek om enkele sluiers over haar werk op te lichten.

Waar? De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

 Wanneer? Donderdag 14 december om 20u

 Inkom? € 8,- inclusief een glaasje

Inschrijven

18/01/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Exit West van Mohsin Hamid

Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saïd en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld. 

Exit West is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 18 januari 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

01/03/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : De tolk van Java van Alfred Birney

Voor een Nederlandse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden…

De jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 1 maart 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

19/04/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : High-Rise van J.G. Ballard

High-Rise is een ongekend scherpe en visionaire satire op een samenleving die steeds individueler wordt, waarin niemand elkaar meer het licht in de ogen gunt en ‘de ander’ niet meer dan een obstakel is om – letterlijk – hogerop te komen.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 19 april 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 juni 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten