SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

19/04/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : High-Rise van J.G. Ballard

High-Rise is een ongekend scherpe en visionaire satire op een samenleving die steeds individueler wordt, waarin niemand elkaar meer het licht in de ogen gunt en ‘de ander’ niet meer dan een obstakel is om – letterlijk – hogerop te komen.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 19 april 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

19/04/2018 - Boekhandel Walry : MAJA WOLNY DE BOEKENMOORDENAAR

Maja Wolny (1976) begon haar loopbaan als chef literatuur bij het Poolse weekblad Polityka. In België werkte ze als correspondente, boekhandelaar, museumdirecteur en columniste. Momenteel woont ze met haar gezin afwisselend in het Poolse Kazimierz Dolny en in Koksijde. Na haar roman Zwarte bladeren (2016) verschijnt nu ook haar thrillerdebuut in het Nederlands. 

Een bekende Amsterdamse meubelrestaurateur wordt dood aangetroffen in zijn atelier. Inspecteur Eva Paelinck gelooft niet in de officiële these van een hartaanval. Haar onderzoek leidt naar een vriendengroep die in een commune samenwoont, en naar de excentrieke boekhandelaar Wiktor. Al snel blijkt de zaak gelinkt te zijn aan een weinig bekende episode uit de Europese geschiedenis: de massale verbanning van Joden uit communistisch Polen, precies vijftig jaar geleden en hun migratie naar onder andere Nederland en België.

Maja Wolny wordt over haar nieuwe boek geïnterviewd door de Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster Alicja Gescinska.

We hopen u te mogen verwelkomen op
donderdag 19 april 2018 om 20uur in
VOS Coffee & Tea
Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent

De toegang is gratis.

Vanwege de te verwachten belangstelling en de beperkte ruimte verzoeken wij u ons van uw komst op de hoogte te brengen: stuur een mailtje naar paul.luyten@walry.be of bel Boekhandel Walry 09 222 91 67.

19/04/2018 - Barboek : Shut up and write

Voor wie? Voor dichters, academici, journalisten, schrijfdocenten, bloggers, woordkunstenaars en aanverwante zielen. Schrijf je als hobby of als beroep: je bent welkom!

Iedereen welkom. Om 20 uur gaan de deuren toe en treedt een heilige schrijfstilte in!

Aanmelden kan via  info@barboek.be. Tot dan!

Afspraak : Donderdag 19 april om 18.30u. bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven

21/04/2018 - De Groene Waterman : Sanne Huysmans & Patricia Jozef denken door over het vraagstuk van de vrijheid

FICTIE & FILOSOFIE

Sanne Huysmans & Patricia Jozef denken door over het vraagstuk van de vrijheid

Sanne Huysmans en Patricia Jozef debuteerden in 2017 met Rafelen en Glorie. Twee romans waarin filosofische gedachten en denkers soms impliciet, soms uitdrukkelijk het verhaal in sluipen.

Beide boeken doen een poging om antwoorden te vinden op het vraagstuk van de vrijheid, met personages als Bodine, Clara en Marcel, die op zoek gaan en soms op antwoorden stuiten die ze niet hadden verwacht. Betekent vrijheid autonoom zijn en jezelf resoluut ontplooien? Blijft er een plaats voor anderen wanneer je écht vrij wil zijn? Staat vrijheid gelijk met zelfzucht of net niet?

Tijdens een tweegesprek duiken de auteurs dieper in hun eigen teksten, leggen elkaar stellingen voor en treden in gesprek met elkaar en met het publiek.

Toegang: 5 euro, inschrijven wordt gewaardeerd: groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Zaterdag 21 april om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

21/04/2018 - De Groene Waterman : LeesMij: Between the World and Me

Als een boek zou kunnen praten, zou het LeesMij roepen. Maar zonder mond is het moeilijk spreken. Daarom lenen van maart tot en met juni vijf gedreven literatuuronderzoekers en gepassioneerde lezers hun stem aan een boek dat volgens hen LeesMij roept.

In deze tweede sessie lezen we Between the World and Me (of, in vertaling, Tussen de wereld en mij) van Ta-Nehisi Coates, een lange brief aan zijn vijftienjarige zoon, waarin hij beschrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in Amerika. Een Amerika dat zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden behoren, maar waar aanhoudende gewelddadige incidenten tegen de zwarte bevolkingsgroep een andere werkelijkheid laten zien.

Coates maakt pijnlijk duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse cultuur zit verankerd en dat gewelddadige uitspattingen geen toevallige incidenten zijn, maar voortkomen uit scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke noties. Hij kijkt vanuit een historisch perspectief en beschrijft hoe raciale gedachten door de eeuwen heen zijn geëvolueerd. Volgens Coates is racisme vooral een fysieke ervaring, waarbij de lijfelijke dreiging tegen 'black bodies' telkens een andere vorm aanneemt: van slavernij en opsluiting tot buitensporig politiegeweld. Hij neemt de lezer aan de hand mee door zijn leven. Daarbij probeert hij één vraag te beantwoorden: is het in Amerika mogelijk om geweldloos in een zwart lichaam te leven? 

De leesgroep is gratis, maar omdat we graag het juiste aantal koffiekopjes klaarzetten, vragen we om in te schrijven door een mailtje te sturen naar  groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : zaterdag 21 april om 10.30 u.bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

21/04/2018 - Boekhandel Malpertuis : Boekvoorstelling Rob Gijbels - Het uurtje na de regen

Genkenaar Rob Gijbels stelt zijn eerste roman voor "Het uurtje na de regen".
Anders en elders, verre uitkijkpunten, de natuur en de vogels. Voor de ik-figuur is dat de enige therapie tegen de verzengende pijn. De pijn van twee (of meer?) gebroken liefdes. Het Turkse meisje achteraan in de klas. Leraar en leerling. Het bloed vulkanisch rood in de aderen. Hun gevecht tegen de wereld. En uiteindelijk tegen elkaar.Het Vietnamees meisje op het brommertje in de rijstvelden. Reiziger en gids. Het bloed vulkanisch rood in de aderen. Hun gevecht tegen de wereld. En uiteindelijk tegen elkaar.

De pijn ook van de zwerver die omcirkelt en verzamelt en nooit echt kan thuiskomen. Managua, Aleppo, Opoeteren, Darwin ... Helemaal van Dirbach tot in Vryheid.

"In een oogwenk komt de jungle tot leven. 
Alle vogels schudden hun regenpakje uit en wagen zich 
met zijn allen open en bloot in het nazonnetje. (…) Alle zintuigen 
op scherp tijdens dat uurtje. De verfrissende geuren. Het unieke licht. 
Het aards paradijs. Maar slechts even. Want de duisternis 
valt abrupt en onverbiddelijk."

"Wat een topboek! Alles ineen. Helemaal de wereld die ik zoek in al zijn gevarieerdheid."
Stef Bos

Graag even een seintje vooraf: 089 30 61 67 of info@boekhandelmalpertuis.be

Afspraak : Zaterdag 21 april om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Genk

22/04/2018 - Passa Porta : Tentoonstelling - elsschot in brussel

Deze kleine tentoonstelling toont foto’s, boeken en manuscripten uit Elsschots Brusselse jaren en gaat op zoek naar de mysterieuze ‘gang’ ter hoogte van de ‘Rue de Flandre 62’, het adres dat centraal staat in Lijmen/Het been. Alleen al voor de bijzondere locatie naast de boekhandel van Passa Porta is ‘Elsschot in Brussel’ een bezoek waard: het pas gerestaureerde charmante torengebouwtje achter in de tuin van het voormalige woonhuis van Julius Hoste (1848-1933), stichter van Het Laatste Nieuws en schrijver van toneelstukken als De Brusselsche Straatzanger (1883) en De kleine patriot (1889).

Praktisch
Van 22 april tot 13 mei 2018
Toegang via Passa Porta, Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel
Open op zaterdag en zondag van 11:00 tot 18:00, donderdag van 16:00 tot 20:00.
Gratis entree

Groepen vanaf 5 pers. op afspraak (tel. 02 220 04 54 of mail naar info@passaporta.be)

Alle Info : Passa Porta

22/04/2018 - Passa Porta : willem elsschot: lijmen/het been

Feestelijke presentatie van de nieuwe editie van Willem Elsschots onverwoestbare meesterwerk Lijmen/Het been (uitgeverij Polis) ter gelegenheid van Erfgoeddag 2018. Weinig mensen weten nog dat deze moderne klassieker over bedrog en berouw zich afspeelt in de straten en cafés van het Brussel van de Belle Epoque. De dubbelroman werd 80 jaar geleden voor het eerst gebundeld. 

De presentatie wordt gevolgd door de inhuldiging van een kleine tentoonstelling over ‘Elsschot in Brussel’.

Over het boek
De jonge en onbezonnen Laarmans leert de gehaaide Boorman kennen. De twee mannen smeden een pact en Laarmans laat zich overtuigen om zijn naam te veranderen in Teixeira de Mattos. Samen geven ze het Wereldtijdschrift uit, voluit Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen. Laarmans en Boorman zoeken gewillige afnemers voor hun veredelde reclameblad. Ze smeren hun enorme hoeveelheden van het Wereldtijdschrift aan. Alles loopt redelijk voorspoedig tot ze honderdduizend exemplaren verkopen aan de firma Lauwereyssen, een zaak in keukenliften geleid door een kordate vrouw met een handicap aan een van haar benen. De vrouw voelt zich bekocht en bij Laarmans neemt de wroeging toe. In Het Been krijgt ook Boorman last van scrupules. Hij probeert zijn geweten te zuiveren.

Over de auteur
Willem Elsschot is het schrijverspseudoniem van Alfons De Ridder (1882-1960), een reclameman uit Antwerpen. Van eind 1911 tot augustus 1914 woonde hij met zijn jonge gezin in Brussel, een cruciale periode voor zijn schrijverschap. De invloed van zijn oeuvre, dat uitmunt in beknoptheid en stilistische kracht, is en blijft immens. Zijn boeken werden verfilmd, verstript en meerdere malen vertaald.

Afspraak : Zondag 22 april om 11u.  bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

22/04/2018 - Barboek : Marieke Lucas Rijneveld bespreekt De avond is ongemak

Zondag 22 april openen we onze deuren voor het slow book Festival. Marieke Lucas Rijneveld bespreekt dan graag met haar lezers De avond is ongemak. Een echte aanrader! Wie doet mee? Bedoeling is dat je vooraf het boek leest …

Afspraak : Zondag 22 april bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven

22/04/2018 - UITREIKING CONFITUUR BOEKHANDELSPRIJS 2018

Als afsluiter van het literair festival 'Archipel' reikt Confituur, het verbond van onafhankelijke boekhandelaars, voor de derde keer een eigen literaire prijs uit. Die bekroont het beste boek uit het Nederlandse taalgebied dat het jaar voordien verscheen. De uitreiking vindt plaats op zondag 22/4 om 17u in Concertzaal De Casino. Iedereen is van harte welkom, ook op de aansluitende receptie.

Dit zijn de 5 genomineerden om 
Chris De Stoop (2016) en Jeroen Olyslaegers (2017) op te volgen:

Rafelen, 
Sanne Huysmans
Een soort van liefde, Alicja Gescinska
Eden, Marcel Möring
De brulaap, Christophe Bell
De mensengenezer, Koen Peeters

Afspraak : Zondag 22 april om 17u. in de Concertzaal De Casino, Stationsstraat 104, 9100 Sint-Niklaas

22/04/2018 - 't Oneindige Verhaal : Christophe Vekeman - Mensen als ik

In het kader van het Literair Festival 'Archipel' ontvangen we Christophe Vekeman die zijn nieuwe roman 'Mensen als ik' komt voorstellen.

Christophe "Buck' Vekeman was vierenveertig jaar toen hij besloot eindelijk, voor het eerst in zijn leven, tot een gemeenschap te willen behoren. Hij vond dat hij "nieuwe vrienden' nodig had, mensen die eruitzagen, dachten en naar dezelfde muziek luisterden als hij. Maar de zoektocht naar zielsverwanten – en naar zichzelf – voerde hem algauw langs diepe afgronden van eenzaamheid en leidde ten slotte tot een spectaculaire, zij het hoogst noodlottige afloop. 

Nooit eerder toonde Vekeman (1972) zich zo kwetsbaar als in deze gedurfd openhartige, troostende en zeer vermakelijke roman, zijn vijftiende boek, waarin hij strijd levert met het leven en het tezelfdertijd innig omhelst.

Afspraak : Zondag 22 april om 14.30u. bij 't Oneindige Verhaal, Stationsstraat 55, Sint-Niklaas, 03/776.52.25

 

23/04/2018 - Boekhandel Salvator : Peter Verhelst over Voor het vergeten

PETER VERHELST in gesprek met Tijmen Govaerts over zijn nieuwste roman :
Voor het vergeten
U bent van harte welkom !

Inkom 5 euro
Inschrijven via info@salvator.be, 015/20.18.32 of loop gewoon even onze winkel binnen.

Voor het vergeten : 
Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Daarbij graaft hij verbeten naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen.

Afspraak : Maandagavond 23 april om 20u. bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen, 015/20.18.32

24/04/2018 - De Groene Waterman : Paul Goossens over 1968, het jaar dat niet wil sterven

In 1968, het jaar dat niet wil sterven maakt Paul Goossens komaf met de karikaturen die conservatief Vlaanderen maakt van de erfenis van 1968 en legt hij tegelijkertijd de hypocrisie van de conservatieve restauratie bloot. 
Op 24 april gaat hij hierover in gesprek met Karel Verhoeven van De Standaard, die ook het voorwoord schreef. 
Uitgever Thomas Blommaert zal het gesprek inleiden.

Een leesfragment kunt u hier downloaden.

Toegang: 5 euro - graag aanmelden via groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Dinsdagavond 24 april om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

24/04/2018 - Barboek : Slow Reading

De Slow Reading Club Leuven komt geregeld samen in Barboek. Je kunt er rustig zitten, iets drinken en natuurlijk ook boeken kopen. Van 18.30 tot 19.30 uur leggen we smartphones aan de kant en zetten we de muziek af om in stilte te lezen.

Aanmelden bij info@barboek.be biedt jullie de zekerheid van een plaatsje en ons wat houvast.

Afspraak : Dinsdag 24 april om 18.30u bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven

25/04/2018 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling - De jaren zestig van Geert Buelens

Natuurlijk gaat een boek over de jaren zestig over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Geert Buelens internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk. Daarnaast werpen artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië een verfrissend licht op deze tijd. Buelens kantelt in De jaren zestig het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag zowel inspireert als controversieel is. 

Toegang: 5 euro - graag aanmelden via  groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Woensdagavond 25 april om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

25/04/2018 - De Reyghere : KAAP in residence: Hannah Roels Brugse debutante schrijft Citybook over onze stad

Van Lissabon tot Jakarta, van Tbilisi over Oostende tot Grahamstown. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren stuurt samen met internationale partners schrijvers, dichters en fotografen de wereld in om uiteenlopende en verrassende stadsportretten te maken. Een nieuw literair city book over Brugge is in de maak. Een eerste schrijfresident was auteur Hagar Peeters ter gelegenheid van Brutaal.

 

Eind april komt de jonge romanbelofte Hannah Roels (°1984, Brugge) haar licht laten schijnen op de stad waar ze opgroeide en verblijft ze er om te werken aan deze schrijfopdracht. In de praatstoel bij Anna Luyten heeft ze het over hoe ze naar Brugge kijkt, naar haar jeugd, naar deze opdracht.

 

Natuurlijk zullen ze het ook hebben over, ‘Het Portret’, haar eerste roman over perceptie, intimiteit en de fundamentele onwetendheid over onze eigen identiteit. Uit de flaptekst: “Van het begin zijn daar die ogen. Wanneer Alizane het schilderij van een vrouwengezicht voor haar deur vindt, komt er een barst in haar zorgvuldig opgebouwde zelfcontrole. De aanwezigheid van het portret in huis voert haar terug naar de magische zes maanden, toen ze als teruggetrokken studente in de hoofdstad Sam ontmoette, een bloedmooi tekenaarsmodel...”

 

Een organisatie van KAAP i.s.m. de boekhandel en deBuren.

 

Waar? De Reyghere salon

Wanneer? Woensdag 25 april om 20u

Inkom? Gratis

Inschrijven

 

25/04/2018 - Barboek : Op Rozen - Liesbeth Vereertbrugghen

De roos spreekt tot ieders verbeelding: de koning uit bloemenland is een vaak gegeven cadeau onder geliefden, hèt symbool van liefde en begeerte.
Daarnaast komt de roos in alle tijden en alle kunsten terug: Waarom schrijft Satie muziek met als titel 'Trois sonneries de la Rose+Croix'
en wie is Rosamunde uit het gelijknamige strijkkwartet van Schubert? Welke rol speelt de 'bloem der bloemen' in 'Le Petit Prince' van Antoine de
Saint-Exupéry? En hoe gebruikt Cleopatra de roos als verleidingstechniek?
'Op rozen, een bloem-lezing' presenteert de roos in haar cultuur-historische biotoop. Het is geen historisch overzicht of praktische tuingids, maar
wel een zoektocht naar de diepere betekenis van de roos en naar een verklaring voor haar sterallures, haar 'unique selling proposition'.
Musicologe Liesbet Vereertbrugghen is producer en netcoördinator bij Klara. Haar passie voor rozen, cultuur en muziek combineert ze in deze mooie publicatie, een boeket rozen dat niet vergaat.

Afspraak : Woensdag 25 april om 20u. bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven

26/04/2018 - Barboek : Kleine August - Stefan Boonen en illustratrice Anke Rymenams

Vrolijk prentenboek over het circus en erkenning krijgen. Met warme illustraties boordevol beweging, kleur en fantasie. Vanaf 4 jaar. Kleine August wil heel graag naar het circus. Maar hij mag niet van Tante Toos en Oom Oberdon. August kan wel huilen, zo boos is hij. Hij propt zijn spullen in een oude koffer en loopt weg. Plots ziet hij een man met grote handen en grote oren. Hij zoekt het circus. Kan Kleine August hem de weg wijzen?

Afspraak : Donderdag 26 april om 19u. bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven

26/04/2018 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling Het nieuwe vertrouwen van Rik Pinxten

Je leest het in de kranten en je hoort het op de radio: het Avondland is moe. Veel mensen leggen verslagen de handen in hun schoot. ‘De politiek is te groot geworden,’ zuchten ze, ‘we zijn alle grip verloren.’ In Het nieuwe vertrouwen steekt Rik Pinxten, wellicht onze grootste antropoloog, de wanhopigen, ontmoedigden en gedemoraliseerden een hart onder de riem: er zijn alternatieven. Maar dan moeten we wel voorbij de keuze tussen populistisch nationalisme en kosmopolitisme. Want Trump en Macron, dat is iets als Coca-Cola en Pepsi. Beide stromingen smaken hetzelfde: ze zijn kinderen van dezelfde TINA en ze dienen vrijwel identieke belangen. Neen, dan ziet de auteur andere pistes. Vertrekkend vanuit concrete voorbeelden tikt hij een heel nieuw scenario bij elkaar. De rode draad? Verander de wereld, wees actief in je eigen buurt én houd rekening met de mondiale context. Neem nu voeding, eeuwenlang een zaak tussen lokale groepen en families. Wordt het geen tijd onze dagelijkse kost uit handen van de agro-industrie te trekken? Een groot verhaal over kleine dingen die verbinden.

Rik Pinxten gaat in gesprek met dr. Edel Maex (psychiater, zenboeddhist en mindfulnesstrainer aan ZNA Middelheim Antwerpen) en Hans Alma (Nederlands psycholoog, hoogleraar psychologie en zingeving aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en voormalig rector magnificus aldaar).

Inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be met vermelding 'inschrijving boekvoorstelling Het nieuwe vertrouwen'.

In samenwerking met Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, ORBIT vzw en EPO Uitgeverij.

Afspraak : Donderdagavond 26 april om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

26/04/2018 - Letters & Co : BOEKPRESENTATIE KLANK MET TOMAS SERRIEN EN MAURO PAWLOWSKI

Muziek kan ontroeren, pijn verzachten of de dansbenen prikkelen. Maar wat ervaren we precies als we luisteren naar Chopin, Pink Floyd of Bob Dylan? Hoe ervaren doven muziek? Wat is de rol van emoties bij het luisteren naar muziek? En kan muziek ook levens redden? In ‘Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring’ neemt Tomas Serrien de lezer mee in een muzikale zoektocht vol diepzinnige overpeinzingen.

Op donderdag 26 april hebben we TOMAS SERRIEN te gast, die geïnterviewd wordt over zijn boek 'Klank' door journalist en auteur Matthias M.R. Declercq. Niemand minder dan MAURO PAWLOWSKI zorgt voor livemuziek! Inschrijven via boek@lettersenco.be, inkom €10. Op vertoon van je entreeticket ontvang je €2 korting bij aankoop van het boek 'Klank' (1 ticket inwisselbaar per boek).

Afspraak : Donderdagavond 26 april om 20u. bij Letters & co, Markt 1, Deinze, 09 380 22 25

26/04/2018 - De Reyghere : Nicci French signeren De dag van de doden

We verheugen ons op de komst van Nicci French, het schrijversduo achter de thrillers waar vele duizenden lezers zich maar al te graag in storten. In april verschijnt het laatste deel in de pittige Frieda Klein reeks "De dag van de doden" en Nicci en Sean komen in onze boekhandel jullie nieuwe boek signeren!

Afspraak : Donderdag 26 april van 14u. tot 15u. bij De Reyghere salon, Markt 12, Brugge

28/04/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Psychoanalyse

Ook dit jaar gaan we verder met de leesgroep psychoanalyse. We bespreken de begrippen overdracht en pulsie vanuit een lectuur van Les quatre concepts fondamentaux de la psychanalyse, van J. Lacan.

Onze lectuurgroep staat voor iedereen open die belangstelling heeft. Inschrijven mag op mailadres: peter.dyck1@gmail.com. U krijgt elke maand een kleine aankondiging ter voorbereiding van het vervolg van onze besprekingen.

Afspraak : zaterdag 28 april van 10 u. tot 12 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

28/04/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Femina Libera:

Zaterdag 28 april om 10:30 u.

De feministische leesgroep Femina Libera begint aan een nieuw jaar, en de zevende sessie gaat door op zaterdag 28 april, onder begeleiding van Laura Cassiers (gastspreker).

Wat?

- "Testosteron Rex" - Cordelia Fine

- "One is not born a woman” - Monique Wittig

De boeken:

Praktisch:

De zevende sessie gaat door op zaterdag 21 april, om 10u30, in de kelder van De Groene Waterman.

Tenzij anders aangegeven, gaat het om een leesgroep-opstelling. Na een korte inleiding volgt een gezamenlijke discussie naar aanleiding van het geselecteerde boek en essay uit The Essential Feminist Reader.

Iedereen is welkom om deel te nemen, voorkennis is niet vereist! De leesgroep is gratis, maar tijdige aanmelding is aangewezen gezien het beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar groenewaterman@groenewaterman.be.

 

28/04/2018 - De Groene Waterman : Ontroerend goed met Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, auteurs van het boek "Ontroerend goed", geven u een stoomcursus kunst kopen en ontvangen diverse gasten uit de Antwerpse kunstscene o.a.

? Peter van der Graaf (Christies veilinghuis) www.christies.com
? Lieven Segers (kunstenaar en uitbater Souterrain) https://antwerpart.be/venues/artspaces/souterrain
? Idris Sevenans (Troebel Neyntje) http://troebelneyntje.be/

== Over het boek ==

Een inspirerende en praktische gids over kunst kopen: hoe werkt het en hoe doe je het

Alles wat je moet weten over galeries, beurzen, veilingen en online kopen

Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie. Bij velen heerst het idee dat kunst een (linkse) hobby van de elite is en niet toegankelijk voor ‘gewone mensen’. Galeries worden als hoogdrempelig ervaren, de prijzen zijn niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.

Maar er is ook goed nieuws: het bezitten van kunst is niet voorbehouden aan de rijken der aarde: er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro (als je maar goed zoekt en ‘vroeg’ durft te kopen). De stap van kijken naar kopen is voor velen echter een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door geheel eigen codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en -verzamelaars, in Ontroerend goedproberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs? Er is zo veel keus: hoe weet ik welke kunst bij mij past en hoe en waar koop ik die?

‘De kunstwereld heeft zijn geheel eigen codes, dit boek helpt je die te kraken.’ Trouw

‘Helder geschreven en praktisch.’ NRC

‘Van Gelderen en Klerkx laten zien dat kunst helemaal niet moeilijk, duur, ver weg of ontoegankelijk is.’ Financieel Dagblad

== Praktisch ==

? gratis
? inschrijven op groenewaterman@groenewaterman.be wordt gewaardeerd
? napraten en signeren bij een glas

Afspraak : Zaterdag 28 april om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

29/04/2018 - De Reyghere : Peter Verhelst op volgende editie van Lees Meer!

Wie meer  wil horen over "Voor het vergeten" kan op 29 april in het Concertgebouw terecht. Daar stelt Peter Verhelst zijn nieuwe roman voor tijdens Lees Meer, het driemaandelijkse boekenprogramma van de Openbare Bibliotheek Biekorf.

Ook te gast zijn de andere topauteurs Tom Lanoye, die het over Zuivering zal hebben, en de Nederlandse Martin Michael Driessen die zijn nieuwe roman "De pelikaan" voorstelt.

Zij gaan met Ann De Bie in gesprek voor een literaire ochtend om U tegen te zeggen.

Afspraak : Zondag 29 april om 11u. in het Concertgebouw Brugge - Kamermuziekzaal

Tickets via In & Uit Brugge

29/04/2018 - Boekhandel De Reyghere : Lees meer! Literatuurgesprek op zondag

De vinger aan de pols in boekenland

Met het boekenprogramma Lees meer! nodigt de Openbare Bibliotheek Brugge boekenliefhebbers op zondagochtend uit in het Concertgebouw om de tijd te nemen voor goede literatuur. Auteurs uit Vlaanderen en Nederland gaan in dialoog met elkaar, steeds tegen de achtergrond van recent werk. Na afloop krijgt het publiek de kans om na te praten met de auteurs en boeken te laten signeren.

Afspraak : Zondag 29 april van 11:00 tot 13:00 in het Concertgebouw Brugge 't Zand 34, 8000 Brugge

03/05/2018 - Passa Porta : rondleiding: elsschot in brussel

Weinig mensen weten nog dat Brussel een belangrijke rol speelde in het leven en werk van de Antwerpse reclameman Alfons De Ridder, beter bekend onder zijn schrijversnaam Willem Elsschot. Deze kleine tentoonstelling over Elsschots Brusselse jaren gaat ook op zoek naar de mysterieuze ‘gang’ ter hoogte van de ‘Rue de Flandre 62’, het adres dat centraal staat inLijmen/Het been. Rondleiding door samensteller Piet Joostens.

Reserveren is aanbevolen.  Innkom 3€

Meer informatie over de tentoonstelling

Afspraak : Donderdag 3 mei van 12.30u. tot 13.30u. vanaf Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, Brussel

04/05/2018 - Passa Porta : Poezie : een zuiver spreken

Na jaren schrijven en schaven besloot de Nederlandse dichter Joost Baars al zijn werk weg te gooien en opnieuw te beginnen, op zoek naar een zuiver spreken. Met succes: de nieuw ingeslagen weg bracht hem de prachtige bundel Binnenplaats én de prestigieuze VSB poëzieprijs. Gevraagd of er verwante dichters zijn met wie hij een poëzieprogramma wil delen kwam het antwoord snel: Joost Decorte en Thomas Möhlmann.

Joost Decorte debuteerde in 2017 met Stalker, een bundel over het bezeten proberen benaderen van een nooit te bereiken doel. 

Thomas Möhlmann is redacteur van het poëzietijdschrift Awater, graag gezien podiumdichter en auteur van verzen ‘met een aanstekelijk ritme en weerhaakjes’.

Inschrijven

Afspraak : Vrijdag 4 mei bij Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, Brussel, 02 226 04 54

05/05/2018 - Boekhandel Malpertuis - De Botten van de Borinage

Lezing door Sandra Cordier over de Iguanodons die werden opgegraven in Bernissart. Welkom bij De botten van de Borinage.
En we gaan op verplaatsing naar onze overbuur The-Gallery!

Afspraak : Zaterdag 5 mei om 19u in The-Gallery, Molenstraat, 7, 3600 Genk

08/05/2018 - Passa Porta : Meet the author : Chantal Thomas

Elle a été l’intime de Roland Barthes, l’amie de Nathalie Sarraute. Mais elle a au moins autant dialogué avec Casanova, Sade ou Marie-Antoinette. A 72 ans, Chantal Thomas a construit une œuvre précieuse. Et très libre. Si ses romans croisent volontiers l’Histoire (Les Adieux à la reine, L’Echange des princesses, tous deux portés au cinéma), ses essais (Souffrir, Comment supporter sa liberté, L’Art de la conversation…) prennent pour objet le désir, l’amour, la liberté, l’Histoire des femmes, tout en racontant aussi des épisodes et des sensations de sa propre existence. Des livres délicats, pleins de nuances, de sensualité, d’ardeur et d’insoumission. Dans Souvenirs de la marée basse, son dernier livre paru en septembre, Chantal Thomas fait le portrait de sa mère. Une femme oublieuse, changeante comme les vagues, et qui avant toute chose aimait nager. Une merveille de récit intime et balnéaire. Comment, à parler des autres, en vient-on à écrire sur soi ? Comment vit-on quand on porte le XVIIIe siècle en soi ? Que peuvent nous enseigner Sade et Casanova sur le désir ? Et le XVIIIe siècle sur l’actuelle condition des femmes ?

Rencontre animée par Ysaline Parisis (Focus/ Le Vif L'Express).

Photo : Seuil

____________________________________________
!!!! DATUMVERANDERING !!!!
Op aanvraag van de auteur wordt deze avond verplaatst van 28/03/2018 naar 08/05/2018.

Als auteur van Cafés de la mémoire vertegenwoordigd Chantal Thomas een zeker idee van onze hedendaagse vrijheid. Haar Souvenirs de la marée basse suggereren dat haar moeder hier een rol in heeft gespeeld.

Ysaline Parisis treedt in gesprek met deze grote dame.

Afspraak : Dinsdagavond 8 mei om 20u. bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

12/05/2018 - De Groene Waterman : Club di lettura (leesgroep Italiaans) Buio blu

Un nuovo appuntamento con il Club di lettura della Dante di Anversa, in collaborazione con De Groene Waterman:

Sabato 12 maggio, ore 11:00


Buio blu di Francesco Velonà
Moderatore: Emiliano Manzillo

Marco Guelfi ogni sera va a letto con abiti eleganti, comprati apposta per dormire. La moglie Valentina e il narratore, suo amico, cercano di capirne il motivo. Questi, si fa invitare a casa loro per la notte, e si mette a letto vestito di tutto punto. La mattina successiva, Marco nota l'amico con quell’abito elegante e lo aggredisce, temendo voglia rubargli la donna che sogna ogni notte. Il narratore e Valentina scoprono la triste e grottesca verità: Marco Guelfi è innamorato di un sogno. Il lettore lo scopre attraverso il racconto alternato di un amore sopito per vent’anni, e di un’amicizia nella Parigi del ’73, un omaggio a Jules e Jim, dalle tinte più surreali. L’inquietudine di fondo e un epilogo surreale fanno del romanzo una cinica riflessione sull’amore, in cui la felicità e la vanità dei protagonisti si inseguono e si sfiorano senza riuscire, tuttavia, ad abbracciarsi mai.

Tutti gli incontri della club di lettura si svolgeranno presso la libreria De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen.
Partecipazione gratuita per i soci della Dante Alighieri.

i.s.m. Società Dante Aleghieri Comitato Di Anversa

16/05/2018 - Passa Porta : Workshop - hoe lees ik?

oegankelijk en onderhoudend, dat is het credo van De Lees!ambassade. Oprichtster en aanstookster Lidewijde Paris zet haar ervaring – ruim vijfentwintig jaar actief in het boekenvak – in om lezers meer en anders te laten lezen.

De workshop in Passa Porta sluit aan bij ‘Hoe lees ik?’, het boek dat het startschot gaf voor De Leesambassade. Tijdens de workshop (te volgen zonder voorbereiding) laat ze zien wat ‘stille signalen’ zijn, hoe literatuur werkt en waarom het zo werkt.

De workshop duurt zo’n 1,5 uur.

Inschrijven

Afspraak : Woensdag 16 mei om 20u. bij Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, Brussel, 02 502 94 60

19/05/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Psychoanalyse

Ook dit jaar gaan we verder met de leesgroep psychoanalyse. We bespreken de begrippen overdracht en pulsie vanuit een lectuur van Les quatre concepts fondamentaux de la psychanalyse, van J. Lacan.

Onze lectuurgroep staat voor iedereen open die belangstelling heeft. Inschrijven mag op mailadres: peter.dyck1@gmail.com. U krijgt elke maand een kleine aankondiging ter voorbereiding van het vervolg van onze besprekingen.

Afspraak : zaterdag 19mei van 10 u. tot 12 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

24/05/2018 - De Reyghere : Schwob in Brugge - de mooiste Japanse boeken van vóór Murakami

Wil je ook meer weten over Japanse literatuur? Kom dan naar de Schwob-avond over Japanse literatuur van vóór Murakami.
---------------------------------------------------------------------
Gelieve in te schrijven via klantendienst@dereyghere.be met vermelding van naam en aantal personen.
Inkom €8,-
---------------------------------------------------------------------
Naast Murakami, die ongekend populair is, zijn er meer Japanse schrijvers die aanleiding bieden om literatuur uit Japan verder te leren kennen.

Jun’ichiro Tanizaki bijvoorbeeld, een van de grote auteurs van de afgelopen eeuw. Van hem is nu een fraaie bundel novellen verschenen in de vertaling van Jos Vos. Deze bundel 'De brug der dromen' wordt hetstartpunt voor deze avond.

Ook wordt 'Het jachtgeweer' van Yasushi Inoue besproken. Hij wordt de 'onbekendste grootste schrijver uit Japan' genoemd. En tenslotte Junpei Gomikawa, die de hartverscheurende en tegelijk hartverwarmende dubbelvuistdikke oorlogsroman 'Menselijke voorwaarden' schreef. Verlangen naar intimiteit en vrijheid, en het verwerken van teleurstellingen, onmacht en trauma zijn de rode draden die deze werken met elkaar verbinden. Japanse literatuur blijkt behalve subtiel vooral eerlijk en ook rauw te kunnen zijn.

Ivo Smits is hoogleraar Letteren en culturen van Japan aan de Universiteit Leiden en doceert er literatuur en film in Japan. Hij schreef o.m. tien jaar lang recensies van Japanse literatuur voor NRC Handelsblad.

Afspraak : Donderdag 24 mei o 20u. bij De Reyghere,  Markt 12, 8000 Brugge

26/05/2018 - De Groene Waterman : LeesMij: Moby Dick

Als een boek zou kunnen praten, zou het LeesMij roepen. Maar zonder mond is het moeilijk spreken. Daarom lenen van maart tot en met juni vijf gedreven literatuuronderzoekers en gepassioneerde lezers hun stem aan een boek dat volgens hen LeesMij roept.

Deze keer hebben we het over klassieker Moby Dick van Herman Melville.

Zeevaarder Ishmael sluit zich, ondanks angstaanjagende voorspellingen, aan bij de bemanning van kapitein Ahab, die op het punt staat te vertrekken op een obsessieve walvisjacht. Voor Ahab, die ooit verminkt is door de witte walvis Moby Dick, is het een wraaktocht. Met immense felheid betreedt hij gevaarlijke wateren, blind voor de waanzin van zijn plan, en weigert hij zich door de krachten van de natuur te laten tegenhouden. Een opwindend verhaal over de walvisvangst, een tragische biecht en een diepgaande allegorie: Moby Dick omvat al het menselijke – van het fysieke en bovennatuurlijke tot het spirituele en emotionele. Deze great American novel zit boordevol vreemde wijsheden en wild uiteenlopende energie.

De leesgroep is gratis, maar omdat we graag het juiste aantal koffiekopjes klaarzetten, vragen we om in te schrijven door een mailtje te sturen naar  groenewaterman@groenewaterman.be

LeesMij is een initiatief van de doctorandi letterkunde van de Universiteit Antwerpen, i.s.m. met De Groene Waterman.

Afspraak : zaterdag 26 mei om 10.30 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

30/05/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Femina Libera:

Woensdag 30 mei om 19:30 u.

De feministische leesgroep Femina Libera begint aan een nieuw jaar, en de achtste sessie gaat door op woensdag 30 mei, onder begeleiding van Edith Cassiers.

Wat?

- "Een poppenhuis" - Henrik Ibsen

- "Challenging Men to Reject Gender Stereotypes” - Jonah Gokova

De boeken:

Praktisch:

De achtste sessie vindt plaats op woensdag 30 mei, om 10u30, in de kelder van De Groene Waterman.

Tenzij anders aangegeven, gaat het om een leesgroep-opstelling. Na een korte inleiding volgt een gezamenlijke discussie naar aanleiding van het geselecteerde boek en essay uit The Essential Feminist Reader.

Iedereen is welkom om deel te nemen, voorkennis is niet vereist! De leesgroep is gratis, maar tijdige aanmelding is aangewezen gezien het beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar groenewaterman@groenewaterman.be.

31/05/2018 - Passa Porta : Meet the autor : jeroen theunissen : Jouw Huid

In Jouw huid, zijn zesde roman, brengt Jeroen Theunissen (1977) verschillende werelden samen in een Brussels liefdesverhaal. Op hun zoektocht naar een beter leven beginnen een Ghanese vrouw en een Welshe lobbyist een relatie. De presentatie legt de uiteenlopende bouwstenen van de roman bloot: expats, migratie en lobbying.

Afspraak : Donderdag 31 mei bij  Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, Brussel, 02 502 94 60

01/06/2018 - De Groene Waterman : Brüder nicht schiessen! een muzikale reis

De oorlog van 14-18 brengt onnoemlijk veel doden, maar ook verzet. Terwijl de soldaten in de modder sterven, zitten de officieren warm in hun verafgelegen commandoposten. De aversie tegen de oorlog groeit gelijk met de miserie. Ze mondt overal in Europa uit in verzet tegen het bloedvergieten en tegen de ongelijkheid. In meerdere landen worden heersende regimes aan het wankelen gebracht.

Bernard Van Lent (accordeon, groep Wannes van de velde) en Anke Hintjens (zang) nemen u mee op een muzikale reis. Liederen over desertie, gezongen pamfletten voor de achturendag, getoondichte afkeer van koning en tsaar. Waar mensen steun zoeken bij elkaar, wordt ergezongen. Ook dat is de Groote Oorlog.

Praktisch

  • Vrijdag 23 maart om 20.30 u. (tot 21.45 u. ongeveer)
  • De Groene Waterman: Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
  • Toegang: 10 euro - 3 euro voor mensen in armoede
  • Inschrijven wordt gewaardeerd, per mail aan groenewaterman@groenewaterman.be

Duwoh i.s.m. De Groene Waterman

Afspraak : Vrijdag 1 juni om 20.30u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
Contact : groenewaterman@groenewaterman.be
 

07/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 juni 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

09/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep Psychoanalyse

Ook dit jaar gaan we verder met de leesgroep psychoanalyse. We bespreken de begrippen overdracht en pulsie vanuit een lectuur van Les quatre concepts fondamentaux de la psychanalyse, van J. Lacan.

Onze lectuurgroep staat voor iedereen open die belangstelling heeft. Inschrijven mag op mailadres: peter.dyck1@gmail.com. U krijgt elke maand een kleine aankondiging ter voorbereiding van het vervolg van onze besprekingen.

Afspraak : zaterdag 9 juni van 10 u. tot 12 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

16/06/2018 - De Groene Waterman : LeesMij: To the Lighthouse

Als een boek zou kunnen praten, zou het LeesMij roepen. Maar zonder mond is het moeilijk spreken. Daarom lenen van maart tot en met juni vijf gedreven literatuuronderzoekers en gepassioneerde lezers hun stem aan een boek dat volgens hen LeesMij roept.

In deze tweede sessie lezen we To the Lighthouse (of, in vertaling, Naar de vuurtoren) van Virginia Woolf.

Het echtpaar Ramsay en hun acht kinderen brengen in de jaren twintig de zomervakantie door in hun tweede huis op het eiland Skye. Mr.Ramsay is een man van principes die vindt dat de kinderen moeten wennen aan een hard leven. De verhoudingen binnen de familie worden dan ook op de proef gesteld als hij ze wil leren hoe met teleurstellingen om te gaan. Naar de vuurtoren wordt gezien als het belangrijkste werk van Virginia Woolf.

De leesgroep is gratis, maar omdat we graag het juiste aantal koffiekopjes klaarzetten, vragen we om in te schrijven door een mailtje te sturen naar  groenewaterman@groenewaterman.be

LeesMij is een initiatief van de doctorandi letterkunde van de Universiteit Antwerpen, i.s.m. met De Groene Waterman.

Afspraak : zaterdag 16 juni om 10.30 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

23/06/2018 - De Groene Waterman : LeesMij: The Bell Jar

Als een boek zou kunnen praten, zou het LeesMij roepen. Maar zonder mond is het moeilijk spreken. Daarom lenen van maart tot en met juni vijf gedreven literatuuronderzoekers en gepassioneerde lezers hun stem aan een boek dat volgens hen LeesMij roept.

In deze laatste sessie van het voorjaar van 2018 lezen we The Bell Jar van Virginia Woolf.

De glazen stolp volgt de ondergang van de getalenteerde Esther Greenwood in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Wanneer Esther na haar studie stage gaat lopen bij een populair vrouwentijdschrift in New York, wordt ze voor het eerst met de wereld buiten de schoolbanken geconfronteerd. Ze hoopt op een vervolg van haar academische carrière, maar wordt afgewezen en trekt weer bij haar moeder in. Daar verzinkt ze, op zoek naar haar identiteit, steeds verder in een depressie, totdat opname in een psychiatrische kliniek de enige uitweg lijkt. 

The Bell Jar is een pijnlijk verslag van een ambitieuze jonge vrouw die niet serieus genomen wordt door de maatschappij. Plath trekt de lezer meesterlijk mee in Esthers waanzin, waardoor die niet alleen levensecht, maar ook geloofwaardig is. Ze slaagt erin in de diepste krochten van de menselijke ziel te kruipen. Door deze buitengewone prestatie is The Bell Jar een Amerikaanse klassieker geworden.

De leesgroep is gratis, maar omdat we graag het juiste aantal koffiekopjes klaarzetten, vragen we om in te schrijven door een mailtje te sturen naar  groenewaterman@groenewaterman.be

LeesMij is een initiatief van de doctorandi letterkunde van de Universiteit Antwerpen, i.s.m. met De Groene Waterman.

Afspraak : zaterdag 23 juni om 10.30 u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten