SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

27/08/2017 - De Zondvloed Mechelen : De spectaculaire poëzie van Mark van Tongele

Mark van Tongele (1956) is, als dichter, altijd een buitenstaander geweest. In zijn nieuwste bundel 'De loeiende tier' gaat de poëzie tekeer als een storm voor de kust van Oostende. Dit is spectaculaire poëzie, zoals ze nauwelijks nog gemaakt wordt - maar wie in deze tijd gedichten schrijft, zou niet voor minder dan het onmogelijke hoeven proberen. En dat doet van Tongele, met zeldzame bezieling, en in gedichten waarin de taal tot het uiterste wordt beproefd en beelden over elkaar tuimelen tot een woest geheel. 

'De loeiende tier' is een bundel over leven en dood, liefde en duisternis, eeuwigheid en overleven. Op zondag 27 augustus (11u) interviewt dichter, performer en kind aan huis Pat Donnez van Tongele over zijn ‘poëzie met uitroeptekens’. Daarna leest Van Tongele enkele gedichten voor en vindt een signeersessie plaats. 

Afsluiten doen we met bubbels!

De toegang is 3 euro. We vragen enkel te bevestigen via bestelling@dezondvloed.be. 

Afspraak : Zondag 27 augustus van 11u. tot 13u. bij De Zondvloed, O.L.Vrouwstraat 70, Mechelen, 015 64 03 79
 

13/09/2017 - De Groene Waterman : Maja Wolny over Zwarte bladeren

Auteur en recensent Joseph Pearce in gesprek met de Belgisch-Poolse schrijfster Maja Wolny over haar roman Zwarte bladeren

Maja Wolny (1976) is een Poolse schrijfster en journaliste. Ze begon haar loopbaan als chef literatuur bij het weekblad Polityka. In 2003 verhuisde ze naar België en werkte er als correspondente, boekhandelaar, museumdirecteur en columniste.

Ze debuteerde als fictieauteur in 2008.  Zwarte bladeren is haar derde roman en de eerste die in het Nederlands verschijnt. Sinds vorig jaar woont ze opnieuw in het Poolse Kazimierz Dolny.

Van haar echtgenoot Marc Peirs verscheen zopas bij uitgeverij Manteau een tweede thriller: Bloedlijn.

Schrijfster Maja Wolny over  Zwarte bladeren:

"Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was de Pools-Belgische  Julia Pirotte een jonge anti-fasciste en fotografe.  Suzanne Spaak merkte haar talent op en schonk haar een professionele camera.  Met dat toestel reisde Pirotte langs de slagvelden van Europa.

In juli 1946 was ze bij toeval getuige van de grootste massamoord op Joden in het naoorlogse Polen. Poolse burgers slachtten op gruwelijke wijze 42 Joden af.

Het gerucht wou dat de Joden een Poolse jongen hadden vermoord om met zijn bloed nieuwe krachten op te doen na de beproeving van de concentratiekampen. Die feiten speelden zich af in mijn geboortestad, Kielce.

In Zwarte Bladeren meng ik dat historische, feitelijke materiaal  met een fictieve verdwijning van een Poolse tienjarige in het Kielce van nu.

Door te schaatsen van geschiedenis naar heden opper ik de vraag of en hoe mensen vandaag anders reageren op de verdwijningszaak  en de geruchten errond. De geschiedenis is nooit helemaal weg te branden.

Het treft me hoe mijn stad nog altijd niet in het reine is met dat gruwelijke verleden. Oudere mensen zeggen zich niks van de moordpartij te herinneren. Het Joodse kerkhof was jaren lang door de communisten verstopt onder het terrein van een hobbyclub voor modelvliegtuigjes.

Kielce is natuurlijk niet de enige plek waar geesten uit het verleden rondspoken.  Dat is overal ter wereld zo. Mijn boek is een pleidooi tegen het bewuste of onbewuste vergeten. Tegelijkertijd stel ik de vraag naar hoe mensen van nu omgaan met ‘de ander’, de nieuwkomer.

Als tiener liftte ik ooit door het  zuiden van Duitsland. De bestuurder vroeg me van waar in Polen ik vandaan kwam.  Toen ik de naam van mijn geboortestad Kielce uitsprak,  was de chauffeur compleet van de kaart. Bij de eerste afslag stopte hij en zette me boos uit zijn auto. Ik begreep er niets van.

Ook nu roept mijn boek heftige reacties op.  Tijdens auteursavonden in Polen, in recensies en op de sociale media merk ik vaak hoe mensen worstelen om het verleden een plaats te geven, het te koppelen aan vandaag. Dat is een thema  waarover zowat heel Europa zich vandaag terechte vragen stelt.

Ik heb de foto’s van Julia Pirotte van de pogrom teruggevonden.  Haar leven en dat krachtige verhaal uit mijn geboortestad hebben mij in dit boek gezogen.

Ik heb Pirottes  sporen gevolgd in Brussel, Marseille, Warschau, Kielce en in haar geboorteplek Konskowola, een piepklein dorpje in het zuidoosten van Polen.

Ik was zo gefascineerd dat ik mijn job als museumconservator in Koksijde heb opgegeven om me voltijds aan het boek te wijden.

Ja, het verhaal achter Zwarte Bladeren heeft heel wat levens veranderd, waaronder ook het mijne."

Gratis, in samenwerking met het Pools Cultureel Instituut en uitgeverij De Bezige Bij

Een leesfragment van Zwarte bladeren vindt u hier.

Afspraak : Woensdag 13 september om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

14/09/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : De wereld van gisteren - Stefan Zweig

Stefan Zweigs De wereld van gisteren is, evenals Klaus Manns Het keerpunt, de magnifieke projectie van het individuele levenslot op het lot van een hele generatie. De Oostenrijkse jood zocht vertwijfeld naar een nieuw Europa van pacifistische en humanistische signatuur. In plaats daarvan raakte Europa in de greep van de nazi's, die Zweigs bij miljoenen zo populair geworden werk in het openbaar lieten verbranden.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 14 september om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/10/2017 - De Brugse Boekhandel : Mystery Day: 13 minuten

7 oktober is een zeer mysterieuze dag in de Brugse Boekhandel... Er is een moord gepleegd én we moeten alle geheimen van het boek '13 minuten' van Sarah Pinborough ontrafelen. Ben jij klaar voor een hele middag vol spanning én boeken? 

PLANNING

14u: start van de leesclub '13 minuten' 
16u: start van real life Cluedo. Welk boekpersonage heeft de prachtige Benedict Cumberbatch vermoord? 
De winnaar van het spel wint een geweldig boekenpakket van Best of YA én nog iets extra... 

WIN 
YES! Vanaf vandaag maak je ook tot 15 augustus kans op één van de vijf exemplaren van '13 minuten', beschikbaar gesteld door Lannoo. Wil je kans maken op een exemplaar*? Stuur dan een mailtje naar vandenbogaerde.audrey@gmail.com en beantwoord de vraag: "Welk boekpersonage had nooit mogen sterven?"
*voorwaarden: 
- Je komt naar de leesclub op 7 oktober. 
- Je hebt het boek uitgelezen tegen de leesclub. 

KOMEN? 
We gaan een gezellige, maar zeer mysterieuze middag tegemoet. Het hele event is gratis én iedereen is welkom. We spelen cluedo met een lekkere cake of taart. Natuurlijk mag je altijd je zelf ook iets meebrengen. Wil je dus ook komen? Stuur een mailtje (GEEN PB) naar vandenbogaerde.audrey@gmail.com. Zet daarin ook als je kans wil maken op een leesexemplaar. 

PS: een week voor de leesclub krijg je ook een mailtje met alle info voor het cluedospel..
 
Gratis toegang
Afspraak : Zaterdag 7 oktober van 14u. tot 18u. bij De Brugse Boekhandel, DIjver 2, Brugge

26/10/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : Onzichtbare man - Ralph Ellison

Onzichtbare man is het verhaal van een jonge, hoogopgeleide zwarte man, die geen kans krijgt om te slagen in een gesegregeerde maatschappij die weigert hem als een menselijk wezen te zien. Het verhaal volgt de fysieke en psychologische reis van de naamloze hoofdpersoon tegen de achtergrond van New York in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Ellison weet als geen ander het brute naast het burleske en het komische naast het tragische te plaatsen in een roman die nu, 65 jaar na eerste verschijning, relevanter en urgenter is dan ooit.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afsrpaak : Donderdag 26 oktober om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

27/10/2017 - De Groene Waterman : Media als katalysator van oorlog?

Media als katalysator van oorlog?
Beeldvorming in WOII en de Oorlog tegen Terreur

Hedendaagse oorlogen zijn steeds ook informatieoorlogen. Elke zijde in een conflict tracht via de eigen propaganda het eigen optreden zoveel mogelijk te legitimeren. Vaak denkt men in democratische samenlevingen van dit soort propaganda gevrijwaard te blijven en objectieve informatie te krijgen. Maar wie de historische beeldvorming rond de tweede oorlog bekijkt en de huidige berichtgeving rond de Oorlog tegen Terreur kan al snel zien dat ideologische beeldvorming telkens opnieuw sterk meespeelt.  

In zijn boek "De Mythe van de Goede Oorlog" betwist Jaques Pauwels de conventionele visie dat de Tweede Wereldoorlog louter een strijd was waarin de Verenigde Staten ten strijde trokken om democratie en vrijheid te redden. Een analyse van de machtspolitiek van die tijd laat zien dat het gangbare zwart-wit verhaal in realiteit een pak grijzer is. In zijn boek "Fast Food Fatwa's: over islam, moderniteit en geweld" gaat Jonas Slaats op zijn beurt dieper in op gelijkaardige patronen in de zogeheten 'Oorlog tegen Terreur'. Ook hij laat zien dat het standaardverhaal van 'seculiere vrijheid' vs. 'religieus extremisme' om heel wat nuance vraagt.

Op vrijdag 27 oktober gaan beide auteurs met elkaar in gesprek. Samen trachten ze de relatie tussen beeldvorming en conflict te ontrafelen. Een vergelijking tussen gisteren en vandaag om de grotere patronen bloot te leggen.


Organisatie: Kif Kif, Epo & De Groene Waterman
Gratis toegang
Afspraak : Vrijdag 27 oktober van 19.30u. bij  De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

25/11/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep De sprong in de techniek met auteur Lieven Goorden

'Shaping the world atom by atom'. Met dit ophefmakende motto lanceert Bill Clinton in 2000 het eerste grootscheepse onderzoek naar nanotechnologie. Zodat het vandaag - anderhalf decennium later - nanotechnologen effectief zal lukken om almaar gerichter atomen op te pakken en ze naar believen te verplaatsen. En daarmee een begin te maken met het inruilen van de ons gegeven wereld tegen iets wat we zelf maken. Nimmer konden we met technologie zoveel kanten op. Maar ook nooit was de onzekerheid zo groot. Want hoe onszelf opnieuw uitvinden? Welke kwaliteiten zullen hier prevaleren? En hoe om te gaan met zelfgemaakte creaturen die eigengereid zijn en waarmee we niet zijn vertrouwd?
Dit zijn vragen die ons allemaal - en niet alleen het laboratorium - aangaan. We zijn met zijn allen betrokken partij, als experimentator en als proefkonijn. Vandaar de oproep: laten we stilstaan bij wat we doen. En telkens opnieuw de vraag stellen: wat maakt een experiment in onze ogen acceptabel?

Samen met auteur Lieven Goorden bespreken we het boek De sprong in techniek.
Gratis - graag inschrijven via groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Zaterdag 25 november om 10u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

25/11/2017 - De Groene Waterman : Jan Yoors: kunstenaar met een zigeunerhart

Is het echt waar dat Jan Yoors als twaalfjarige op reis ging met Zigeuners? En vonden zijn ouders dat zomaar goed?

Dat zijn de typische vragen die de lezers van de boeken van Jan Yoors zich stellen. Unieke boeken die het leven beschrijven van de Zigeuners in de jaren dertig en veertig, tot aan hun arrestatie en deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi’s.

Achter het typische avonturenverhaal van een jongen die door een Zigeunerfamilie op sleeptouw wordt genomen, kon Jo Govaerts het waargebeurde verhaal reconstrueren. Daarbij komen ook zijn ouders in beeld, de glasraamontwerper Eugène Yoors en dichteres-pacifiste Magda Peeters, twee bijzondere mensen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtelingen waren in Nederland en daar allemaal nieuwe ideeën over het leven opstaken. Terug in Antwerpen voedden zij hun zoon tussen twee wereldoorlogen op in een onconventionele sfeer en met liefde voor de gitanos. Na de Tweede Wereldoorlog nam Jan Yoors deze herinneringen mee naar New York om er een nieuw leven op te bouwen als tapijtwever, onconventioneel en met liefde voor de talrijke minderheden van die wereldstad.

Jo Govaerts presenteert het levensverhaal van Jan Yoors aan de hand van talrijk beeldmateriaal, waarin allerlei vergeten details van de geschiedenis van de twintigste eeuw aan bod komen.

Geert Van Istendael zei over dit verhaal: "Voor wie eens iets anders, maar dan ook helemaal anders wil lezen".

Over Jo Govaerts

Jo Govaerts (1972) werkte de voorbije jaren als freelance journalist. Zij publiceerde eerder o.a. poëzie, reisverhalen over Polen en Tatarstan, literaire vertalingen uit vreemde talen en was medewerker van het zeer betreurde VRT-radioprogramma Het einde van de wereld. Zij liep school in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, waar zich de mooiste glasramen van Eugène Yoors bevinden, en na haar studies Oost-Europakunde aan de KU Leuven studeerde zij antropologie aan SOAS in Londen, waar ook Jan Yoors antropologie studeerde.

Toegang: € 5.

Afspraak : ZAterdag 25 november om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/12/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : Stilte van Shusaku Endo

In 1638 vertrekt de jonge Portugese priester Sebastian Rodrigo naar Japan, om daar te helpen bij het verspreiden van de katholieke leer. Hij weet dat hem een zware taak wacht: de Japanse machthebbers keren zich de laatste jaren steeds feller tegen de christenen. Ze worden opgejaagd, gedwongen hun geloof te verloochenen, gemarteld en gedood. Waar de jonge priester echter niet op voorbereid is, is dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld. Want als de mensen die hij wil helpen, vanwege zijn overtuiging de dood vinden – wat is dan de zin van zijn komst naar dit vijandige land? En waarom heeft zijn grote voorbeeld, priester Ferreira, hun orde verraden? Erger nog: waarom lijkt God in alle talen te zwijgen?

‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 december om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

18/01/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Exit West van Mohsin Hamid

Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saïd en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld. 

Exit West is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 18 januari 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

01/03/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : De tolk van Java van Alfred Birney

Voor een Nederlandse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden…

De jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 1 maart 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

19/04/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : High-Rise van J.G. Ballard

High-Rise is een ongekend scherpe en visionaire satire op een samenleving die steeds individueler wordt, waarin niemand elkaar meer het licht in de ogen gunt en ‘de ander’ niet meer dan een obstakel is om – letterlijk – hogerop te komen.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 19 april 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 juni 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten