SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

26/06/2017 - De Groene Waterman : Boekvoorstelling : Teleurstellen vergt lef met Özge Samanci

toegang: € 5
in samenwerking met Soul food comics

De jonge Turkse Özge is dol op de zee en fantaseert over een avontuurlijk leven. Maar haar vader wil niets liever dan dat ze, net als haar zus, ingenieur wordt.

Özge probeert met vallen en opstaan haar eigen stem te vinden, hetgeen extra wordt bemoeilijkt door de conflicten tussen seculiere en fundamentalistische stromingen en de militaire spanningen in Turkije. Zou ze – net als Jacques Cousteau – diepzeeduiker kunnen worden? Of actrice? Zou ze het iedereen naar de zin kunnen maken, inclusief zichzelf?

In deze verrassende en grappige graphic memoir vertelt Özge Samanci haar verhaal middels prachtige collages, waarin ze beelden van de zee, politiek, vriendschap en wetenschap aan elkaar knoopt.

 

Over Özge Samanci

Özge Samanci is universitair docent aan de School of Communication aan de Northwestern University. Ze is geboren in de Turkse stad Izmir en woont momenteel in Chicago in de Verenigde Staten. Ze heeft een brede achtergrond in strips en mediakunst en haar interactieve multimediaprojecten zijn wereldwijd tentoongesteld.

Meer weten?

Dare to Disappoint, de oorpspronkelijke, Engelstalige editie
http://www.daretodisappoint.com/

De website van Özge Samanci
http://www.ordinarycomics.com/portfolio/

Teleurstellen vergt lef op de site van soul food comics
http://www.soulfoodcomics.nl/teleurstellen-vergt-lef.html

Een preview van het boek bij issuu
https://issuu.com/scenario11/docs/preview_teleurstellen_vergt_lef__pa

Afspraak : Maandag 26 juni om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

26/06/2017 - Boekenhof : Boekerware@Boekenhof

Lees jij ook zo graag? Wat lees je dan? Iets kan goed geschreven zijn en toch helemaal niet voor jou. Elk boek telt evenveel interpretaties als lezers of zoals Sartre zegt: 'Een boek lezen betekent het herschrijven'.
Elk boek wordt voorgesteld zodat je de juiste keuze maakt.

Wil je erbij zijn? Stuur me een mail: boekenhof@hotmail.com
Ik zet de drankjes koel.

Afspraak : Maandag 26 juni om 20u. bij Boekenhof, Wolffaertshoflaan 10, Aartselaar, 03 887 64 13 

28/06/2017 - Boekhandel Walry : ER ZIT EEN HAAI IN DE BOTER DIRK PAUWELS

Boekhandel Walry • Campo • Villa Voortman nodigen u uit (en dit met groot genoegen) op een feestvol moment gevuld met woorden en muziek van schoon en onverwacht volk. Met andere woorden, wij hopen dat u erbij kunt zijn, op de boekpresentatie van

ER ZIT EEN HAAI IN DE BOTER
DIRK PAUWELS

gebundelde schrijfsels van Dirk Pauwels welbekend als voormalig artistiek leider van CAMPO en curator Theater aan Zee (TAZ) editie 2017.

Tom Balthazar leidt in.

Op woensdag 28 juni 2017 om 20u30 in
CAMPO NIEUWPOORT
Nieuwpoort 31 – 35 in Gent

De toegang is gratis, reserveren noodzakelijk.

Bel of mail, vóór 23 juni, naar Boekhandel Walry T 09 222 91 67 - E paul.luyten@walry.be

De opbrengst van de nieuwe uitgave zal met veel sympathie en liefde worden overgeschreven op de rekening van Villa Voortman.

29/06/2017 - De Zondvloed Mechelen : Aleksandr Skorobogatov en Pim Wiersinga over waarheid en illusie

Op donderdagavond 29 juni (20u) neemt Kathy Van Crombruggen de biecht af van Aleksandr Skorobogatov (Cocaïne) en Pim Wiersinga (De Gracchanten) over waarheid en illusie.

Aleksandr heeft na het romantische "Portret van een onbekend meisje" een boek geschreven van een heel ander kaliber genaamd "Cocaïne". Cocaïne is een hallucinante trip waarbij alle grenzen vervagen. Het boek kwam nog maar net uit en kent al een tweede druk! 

Pim Wiersinga komt helemaal uit Nederland. Hij schreef eerder de bewierookte historische romans "De Gracchanten" en "Paviljoen van de vergeten concubines".  In zijn laatste werk "Eleonora en de liefde" (2016) neemt hij ons mee naar het middeleeuwse hofleven en haar bijzondere minnekunst. Wiersinga betovert de lezer met zijn woorden. 

Vragen die de auteurs de 29ste zullen bespreken: In hoeverre verkondigen schrijvers waarheden? Wat is hun persoonlijke relatie met de werkelijkheid? Beide schrijvers leggen elkaar vriendschappelijk het  vuur aan de schenen, lezen voor uit hun werk en zullen een eerlijk, waarachtig antwoord geven op jouw vragen.

 
Datum en uur: Donderdagavond 29/06/2017 om 20u
Toegang: Gratis
Plaats: De Zondvloed Mechelen, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70
Inschrijven: via bestelling@dezondvloed.be

29/06/2017 - De Groene Waterman : Margot Vanderstraeten over Mazzel tov

Literair journalist Martine Cuyt gaat in gesprek met auteur Margot Vanderstraeten over haar laatste boek Mazzel tov. 

Zes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. De joodse familie raakt bekneld tussen traditie en het moderne leven. Dat de werkstudente bijvoorbeeld ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York bezoeken. Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een nietjoodse jonge vrouw. Mazzel tov biedt een uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die vlakbij woont.

toegang 5 euro - graag een seintje als u komt op groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 29 juni om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

29/06/2017 - Barboek : Shut up and write !

Voor wie? Voor dichters, academici, journalisten, schrijfdocenten, bloggers, woordkunstenaars en aanverwante zielen. Schrijf je als hobby of als beroep: je bent welkom!

Iedereen welkom. Om 20 uur gaan de deuren toe en treedt een heilige schrijfstilte in!

Aanmelden kan via  info@barboek.be. Tot dan!

Afspraak : Donderdag 29 juni om 18.30u. bij Barboek, Schrijnmakersstraat 17, Leuven

30/06/2017 - De Groene Waterman : Maak kennis met Dario Fo

In 1997 ontving Dario Fo De Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn “buitengewoon talent en voor zijn politiek en sociaal toneelwerk”. Twintig jaar later, op vrijdag 30 juni nodigen wij van harte uit op een mooi, literair en muzikaal eerbetoon aan de vorig jaar overleden Dario Fo.

Wie Dario Fo zegt, zegt Mistero Buffo. De herinnering aan Mistero Buffo bezorgt de oudere generatie nog altijd een warm gevoel in het hart. Ja, Mistero Buffo van Fo en van het gezelschap van de Internationale Nieuwe Scène uit Antwerpen, het was een gebeurtenis. Het stuk toonde hoe je wat heette ‘maatschappelijk en politiek geëngageerd vormingstheater’ kon maken van een grote artistieke allure en daardoor met dubbele slagkracht. Het stuk gaf het Bijbelse verhaal van de kindermoord door Herodes een marxistisch getinte ondertoon als een menselijke strijd tegen onderdrukking en uitbuiting. Dat was in 1972. 
Maar vandaag is Mistero Buffo nog altijd het absolute nummer één van het ultieme lijstje theaterproducties in de Lage Landen.

Lieve Franssen (dirigente Brecht-Eisler-koor) gaat in gesprek met Charles Cornette (acteur) wiens naam onverbrekelijk verbonden is met de theatergroep Internationale Nieuwe Scène en Mistero Buffo.

Anke Hintjens (zang) en Bernard van Lent (accordeon) zingen in het Nederlands, Frans en Italiaans liederen uit Mistero Buffo. Meezingen mag.

Charles Cornette brengt monologen van Dario Fo in het grammelots.
De taal van Fo was dikwijls het grammelot. Noem dat maar een soort wauweltaal, met een klankkleur als een cocktail van Frans, Italiaans, Engels en Spaans, terwijl er nauwelijks een echt woord uit die talen in voorkomt en er ook geen grammaticale betekenis aan vastgeknoopt kan worden. Maar dan zó expressief en zó beeldend gebracht dat de toeschouwer de sketch in kwestie, waarvan Fo het thema voordien heeft samengevat, perfect kan volgen. Volgens theaterrecensent Wim Van Gansbeke wilde Fo hiermee een “een soort oermaterie” tonen.

Prijs: € 7
Afspraak : Vrijdag 30 juni om 20u.  bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

 

01/07/2017 - De Groene Waterman : jaarlijks klantenweekend

Traditiegetrouw is het het eerste weekend van juli ons klantenweekend: het ideale moment om uw zomerliteratuur aan te kopen.

vrijdagavond 30 juni open tot 20.30 u.
zaterdag 1 juli open van 9.30 u. tot 18 u.
zondag 2 juli open van 11 u. tot 17 u.

Afspraak : 1 en 2 juli bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

01/07/2017 - De Groene Waterman : De droom van Baudelaire: literaire evocatie door de Antwerpse dichter Guyantra

In april 1864 ontvluchtte Charles Baudelaire Parijs voor zijn schuldeisers en strandde in Brussel. ‘Au Grand Miroir’, een pension met faam, werd zijn onderkomen. Zijn hoop om in alle rust te kunnen werken ontaardde in zenuwpijnen en epileptische aanvallen. Deze literaire evocatie toont ons een groot Frans schrijver die door herinneringen en dromen terugblikt op zijn literaire jaren in het feeërieke Parijs van de negentiende eeuw. We volgen hem nauwgezet in zijn zwerftochten door Brussel. Zijn ontmoeting met de fotograaf Charles Neyt. Zijn literaire invloeden van Joseph de Maistre, Savoyaards politicus, schrijver en filosoof, en Emanuel Swedenborg, mysticus en filosoof, laten hem mijmeren en terugdenken aan zijn vrienden Victor Hugo, Théophile Gautier, Maxime du Camp en Eugène Delacroix. In zijn ‘Salon 1845’ en ‘Salon 1846’ analyseert hij de schoonheid van het ‘moderne leven’. 

Baudelaire wordt ook sociaal en literair gekaderd tijdens de Franse revolutie van 1848. Kende hij zijn moment van revolutionaire bezetenheid? Of was het meer dan een moment? Liet hij zich door de politieke ontwikkelingen leiden, of stond zijn hele leven in dienst van een revolutionair ideaal dat we moeten begrijpen als een totale vernieuwing van zijn poëzie? De politieke idealen van die dagen kon hij alleen nog waarderen omwille van hun absurditeit. Na 1852 begon zijn loopbaan als dichter van de grote stad en de melancholie van het moderne leven. Charles Baudelaire was een ‘révolté’, een ‘opstandige’, een man in voortdurend conflict met zichzelf. Symbolistische dichters zoals Arthur Rimbaud en Raymond Roussel hebben nadien dat revolutionair ideaal opgepikt en ingeleid bij de modernisten. 

Deze boeiende odyssee wordt gebracht door de Antwerpse dichter Guyantra, voor wie Charles Baudelaire en het literaire Parijs van de negentiende eeuw, centraal staan in zijn eigen werk.

Afspraak : Zaterdag 1 juli om 14u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

02/07/2017 - De Groene Waterman : Ludwig Lemaire signeert

Op zondag 2 juli signeert Ludwig Lemaire tussen 15 u. en 17 u. het boek Renga

‘Renga, Gehavende stad’ is een graphic novel met in de hoofdrol een jonge, zoekende vrouw die door het oude Antwerpen dwaalt. Zangeres Oriane de Carvalho stond model voor Renga. In het verhaal zingt zij op een feestje: het Renga lied brengt ode aan de rusteloosheid en aan de stad. Kunstenaar Ludwig Lemaire bracht het verhaal tot leven naar het model van de Japanse dichtvorm renga. Naast de vele herkenbare beelden van de stad zijn er ook literaire verwijzingen naar de Antwerpse monumenten Paul Van Ostaijen en Wannes Van de Velde. De teksten vormen een uniek schakelverhaal, waarin de auteurs Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert met mekaar een poëtische dialoog aangaan.

Afspraak : Zondag 2 juli van 15u. tot 17u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

02/07/2017 - De Zondvloed Mechelen : Jean Pierre Rawie op bezoek

Heuglijk nieuws. Op zondag 2 juli (11u) verwelkomen we de Nederlandse dichter Jean Pierre Rawie (°1951) in onze boekhandel. Rawie staat bekend als romantisch dichter, poseur, vrouwenversierder en de man van rijm en metrum. Hij is één van de meest gelezen dichters van Nederland.

Johan Vandenbroucke zal Rawie interviewen over poëzie, over het leven en over de combinatie van beide. 

De toegangsprijs is 3 euro. En inschrijven doe je via bestelling@dezondvloed.be

Hopelijk tot dan,

Het Zondvloed Team

Afspraak : Zondag 2 juli om 11u.  bij De Zondvloed, O.L.Vrouwstraat 70, Mechelen, 015 64 03 79

04/07/2017 - Boekhandel De Reyghere : Hommage aan Paul de Wispelaere

Op 27 juni verschijnt bij De Arbeiderspers een heruitgave van Het verkoolde alfabet van Paul de Wispelaere. Een herdruk van een hoogtepunt uit zijn oeuvre.
 
Graag nodigen wij u uit om op dinsdag 4 juli in het salon van boekhandel De Reyghere in Brugge, een hommage te brengen aan Paul.
 
Op het programma staan speeches van uitgever Peter Nijssen, Kristien Hemmerechts en Cyrile Offermans. Zij zullen ook voorlezen uit het werk van Paul de Wispelaere. Renaat Ramon brengt zijn gedicht "Moerhuize". Ilse Logie sluit de avond af.
 
Na afloop biedt boekhandel De Reyghere u een drankje aan.

Waar? De Reyghere salon - Markt 12, Brugge

Wanneer? Dinsdag 4 juli om 20u

Inkom? Gratis, mits inschrijving

06/07/2017 - Boekhandel Malpertuis : Johan Braeckman bij Boekhandel Malpertuis

Voor de filosofieadepten onder u: hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman werd door de Confituur boekhandels gevraagd een essay te schrijven over de gewoonte van mensen om verhalen te vertellen: “Er was eens …” 

Johan Braeckman (eerdere bekende publicaties: De ongelovige Thomas heeft een punt; De rivier van Herakleitos; In gesprek met Etienne Vermeersch – of misschien zag u hem in het TV programma De herontdekking van de wereld op zoek gaan naar gedragspsycholoog James Milgram?) komt u in onze boekhandel haarfijn uitleggen hoe het zit op donderdag 6 juli 2017 om 20.00u. 
We hopen dat dan nog niet teveel mensen op vakantie zijn, maar zowel hij als wij wilden het risico wel nemen. Laat u ons weten of u komt?
De toegang bedraagt 5 euro - u krijgt een lekker glaasje achteraf!

Afspraak : Donderdag 6 juli om 20u. bij Boekhandel Malpertuis, Molenstraat 24, Genk, tel. 089 30 61 67

14/09/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : De wereld van gisteren - Stefan Zweig

Stefan Zweigs De wereld van gisteren is, evenals Klaus Manns Het keerpunt, de magnifieke projectie van het individuele levenslot op het lot van een hele generatie. De Oostenrijkse jood zocht vertwijfeld naar een nieuw Europa van pacifistische en humanistische signatuur. In plaats daarvan raakte Europa in de greep van de nazi's, die Zweigs bij miljoenen zo populair geworden werk in het openbaar lieten verbranden.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 14 september om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

26/10/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : Onzichtbare man - Ralph Ellison

Onzichtbare man is het verhaal van een jonge, hoogopgeleide zwarte man, die geen kans krijgt om te slagen in een gesegregeerde maatschappij die weigert hem als een menselijk wezen te zien. Het verhaal volgt de fysieke en psychologische reis van de naamloze hoofdpersoon tegen de achtergrond van New York in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Ellison weet als geen ander het brute naast het burleske en het komische naast het tragische te plaatsen in een roman die nu, 65 jaar na eerste verschijning, relevanter en urgenter is dan ooit.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afsrpaak : Donderdag 26 oktober om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/12/2017 - De Groene Waterman : Leesgroep : Stilte van Shusaku Endo

In 1638 vertrekt de jonge Portugese priester Sebastian Rodrigo naar Japan, om daar te helpen bij het verspreiden van de katholieke leer. Hij weet dat hem een zware taak wacht: de Japanse machthebbers keren zich de laatste jaren steeds feller tegen de christenen. Ze worden opgejaagd, gedwongen hun geloof te verloochenen, gemarteld en gedood. Waar de jonge priester echter niet op voorbereid is, is dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld. Want als de mensen die hij wil helpen, vanwege zijn overtuiging de dood vinden – wat is dan de zin van zijn komst naar dit vijandige land? En waarom heeft zijn grote voorbeeld, priester Ferreira, hun orde verraden? Erger nog: waarom lijkt God in alle talen te zwijgen?

‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 december om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

18/01/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Exit West van Mohsin Hamid

Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saïd en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld. 

Exit West is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 18 januari 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

01/03/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : De tolk van Java van Alfred Birney

Voor een Nederlandse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden…

De jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 1 maart 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

19/04/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : High-Rise van J.G. Ballard

High-Rise is een ongekend scherpe en visionaire satire op een samenleving die steeds individueler wordt, waarin niemand elkaar meer het licht in de ogen gunt en ‘de ander’ niet meer dan een obstakel is om – letterlijk – hogerop te komen.

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 19 april 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

07/06/2018 - De Groene Waterman : Leesgroep : Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden?

Gratis, maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.be

Afspraak : Donderdag 7 juni 2018 om 20u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten