SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

21/09/2016 - Zondvloed Mechelen : Onze Nietzsche

Een poëziebundel van Marc Kregting

Uitgerekend voor de bundel die na twintig jaar zijn poëzieproject afrondde, kreeg Marc Kregting bijna unaniem lovende recensies, een nominatie voor de Herman de Coninckprijs – en nu zelfs een tweede druk. Door Onze Nietzsche kan een schrijver kennelijk veilig de herfst in. En lezers? Dat moet nog even onderzocht worden, op een feestje.
Met Onze Nietzsche gaf Kregting in 2014 de brui aan poëzie. Twee decennia voordien was hij De gezel begonnen onrijpe stemmen te monteren. Die hulpeloosheid kwam melig over. Dat effect is door de jaren heen behouden, maar de stemmen zijn zelfstandig geworden. In Onze Nietzsche redetwisten ze over iemand die zich voorstelt als ‘Hochmut, met ha oo see ha’.
Onze Nietzsche ent zich op het vraag- en antwoordspel van de catechismus, waar algauw twee stemmen zoet mee zijn. Om de vooruitgang te dienen zijn er daarnaast commentaren die Hochmut op eigen wijze trachten te identificeren. Samen aanvaarden die stemmen een soms halsbrekende tocht door de geschiedenis.
Op het feest voor de tweede druk zullen beeldend kunstenaars en dichters als Vincent Geyskens, Gerard Herman en Carole Vanderlinden helpen om een deel van Onze Nietzsche ten gehore te brengen. Het is niet uitgesloten dat er onthullingen worden gedaan. Verder klinkt er mogelijk een kornet waarmee de tekst een muur wil doen omvallen en kan het Grote Onze Nietzsche Showballet acte de présence geven.

‘Het wonder is dat je blijft lezen, steeds opnieuw’ (De Groene Amsterdammer)
‘Met een ongekend rijk taal- en observeringsvermogen rijgt Kregting associaties, neologismen, referenties aan de actualiteit en alle denkbare cultuuruitingen aaneen’ (nominatierapport Herman de Coninckprijs)
‘Onze Nietzsche vormt een hoogtepunt in Marc Kregtings oeuvre’ (Ons Erfdeel)

Marc Kregting (1965) werd geboren in Nederland en woont al jaren in België. Hij schreef tot nog toe dertien boeken. De gezel kreeg een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs, en Zij zijn niet van Jeremia voor de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en essay. Kregtings bundel Dood vogeltje werd onderscheiden met de Prijs voor Letterkunde Provincie Antwerpen.

Afspraak : Woensdagavond 21 september om 20u. bij De Zondvloed, Onze Lieve Vrouwstraat 70, Mechelen

Oudere berichten

Meer berichten