SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

02/02/2018 - De Zondvloed Mechelen : Boekvoorstelling: Liever Sandra Dan Samira

 Over praktijktesten, mystery shopping en discriminatie.

Een Belg, een Marokkaan en een Turk komen op sollicitatiegesprek: het zou het begin van een even flauwe als foute mop kunnen zijn. Maar in het België van vandaag spelen veel mensen mee in zo’n grap met een lange baard. 

Nochtans zou iedereen in dit land gelijk moeten zijn, zo staat het ook in de grondwet. De werkelijkheid is anders. Of het nu door hun leeftijd, geslacht, afkomst, fysieke beperking of geestelijke gezondheid is, veel mensen worden benadeeld als ze een job of een woning zoeken, uitgaan of zelfs gewoon over straat wandelen. Dit boek gaat na hoe dat komt. Maar het stelt ook een aantal concrete maatregelen voor, van mystery shopping tot praktijktesten, sensibilisering, anoniem solliciteren en zelfregulering. Want in het verkeer doen flitspalen en boetes veel bestuurders hun gedrag aanpassen. Zou het niet zinvol zijn dat er in de strijd tegen discriminatie en voor gelijke burgerrechten ook dergelijke instrumenten komen?

Pieter-Paul Verhaeghe is professor Sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en onderzoeker aan de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in verschillende thema’s, zoals armoede, gelijke kansen, diversiteit, wonen en stadsplanning. In 2012 schreef hij het boek Migrant zoekt toekomst over de geschiedenis en toekomst van migranten in Gent. Pieter-Paul Verhaeghe schrijft regelmatig opiniestukken voor diverse media, zoals Knack, De Standaard, De Morgen, deredactie.be en MO*.

20u30: boekvoorstelling door Pieter-Paul Verhaeghe
20u45: pauze
21u00: nabespreking met Platform Praktijktesten nu
21u30: Q&A met publiek

Bevestig je komst via bestelling@dezondvloed.be.

Afspraak : Vrijdag 2 februari om 20.30u. De Zondvloed Mechelen, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70
Inschrijven: via bestelling@dezondvloed.be

Oudere berichten

Meer berichten