SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

25/11/2017 - De Groene Waterman : Jan Yoors: kunstenaar met een zigeunerhart

Is het echt waar dat Jan Yoors als twaalfjarige op reis ging met Zigeuners? En vonden zijn ouders dat zomaar goed?

Dat zijn de typische vragen die de lezers van de boeken van Jan Yoors zich stellen. Unieke boeken die het leven beschrijven van de Zigeuners in de jaren dertig en veertig, tot aan hun arrestatie en deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi’s.

Achter het typische avonturenverhaal van een jongen die door een Zigeunerfamilie op sleeptouw wordt genomen, kon Jo Govaerts het waargebeurde verhaal reconstrueren. Daarbij komen ook zijn ouders in beeld, de glasraamontwerper Eugène Yoors en dichteres-pacifiste Magda Peeters, twee bijzondere mensen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtelingen waren in Nederland en daar allemaal nieuwe ideeën over het leven opstaken. Terug in Antwerpen voedden zij hun zoon tussen twee wereldoorlogen op in een onconventionele sfeer en met liefde voor de gitanos. Na de Tweede Wereldoorlog nam Jan Yoors deze herinneringen mee naar New York om er een nieuw leven op te bouwen als tapijtwever, onconventioneel en met liefde voor de talrijke minderheden van die wereldstad.

Jo Govaerts presenteert het levensverhaal van Jan Yoors aan de hand van talrijk beeldmateriaal, waarin allerlei vergeten details van de geschiedenis van de twintigste eeuw aan bod komen.

Geert Van Istendael zei over dit verhaal: "Voor wie eens iets anders, maar dan ook helemaal anders wil lezen".

Over Jo Govaerts

Jo Govaerts (1972) werkte de voorbije jaren als freelance journalist. Zij publiceerde eerder o.a. poëzie, reisverhalen over Polen en Tatarstan, literaire vertalingen uit vreemde talen en was medewerker van het zeer betreurde VRT-radioprogramma Het einde van de wereld. Zij liep school in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, waar zich de mooiste glasramen van Eugène Yoors bevinden, en na haar studies Oost-Europakunde aan de KU Leuven studeerde zij antropologie aan SOAS in Londen, waar ook Jan Yoors antropologie studeerde.

Toegang: € 5.

Afspraak : ZAterdag 25 november om 16u. bij De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03/232.93.94

Oudere berichten

Meer berichten