SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

20/10/2017 - Boekhandel Walry : Guus Kuijer

BOEKHANDEL WALRY   •   CAMPO   •   L & M  BOOKS   •   UITGEVERIJ ATHENAEUM – POLAK & VAN GENNEP

Hij is zonder twijfel een van onze allerbeste schrijvers, een grootmeester in het vertellen van verhalen, in het tot leven wekken van personages. Hij heeft een hekel aan burgerlijkheid, dogmatisme en volwassenen die kinderen niet serieus nemen. Hij gelooft niet in God, maar de verhalen van de Bijbel vindt hij fascinerend. Hij hervertelde het hele Oude Testament, een volkomen originele literaire onderneming die zijn weerga niet kent. Hij heeft een diepe afkeer van ‘gewauwel’ over het persoonlijk leven van de auteur, dat, volgens hem, “nergens iets aan toevoegt en niets verheldert bovendien”. Daarom laat hij zich niet graag interviewen en bovendien houdt hij niet van lange reizen. En toch. We kunnen hem straks persoonlijk feliciteren met zijn 75ste verjaardag, hij komt naar Gent.

 Guus Kuijer (Amsterdam, 1942) was zes jaar onderwijzer voor hij zich volledig op het schrijven richtte. Aanvankelijk schreef hij voor volwassenen maar in de jaren zeventig maakte hij furore met zijn kinderboeken, onder meer de reeksen over Madelief en Polleke. Guus Kuijer is onderscheiden met diverse prijzen; een Gouden Griffel voor Met de poppen gooien, Krassen in het tafelblad, Het boek van alle dingen, een Deutsche Jugendliteraturpreis, een Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en een Woutertje Pieterseprijs voor Ik ben Polleke, hoor!. In 2012 was hij de laureaat van de Astrid Lindgren Memorial Award, de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur.

Dit jaar verscheen het zesde en laatste deel van De Bijbel voor ongelovigen. Met deel 2 en 3 van deze reeks haalde hij de longlist en shortlist van de AKO-literatuurprijs 2014. Guus Kuijer zet in deze hervertaling de oorspronkelijke teksten op zijn kop. De personen die in de Bijbel worden geprezen om hun onverwoestbare vertrouwen in God, zijn in Kuijers versie machtswellustelingen, manipulators of psychiatrische patiënten.

We openen de avond met een korte lofrede van journaliste JELLE VAN RIET

De gevierde auteur wordt in Campo geïnterviewd door twee deskundige dames:

HILDE VAN DEN EYNDE - redactrice wetenschap bij De Standaard en

VEERLE VANDEN BOSCH - chef Letteren van De Standaard

GUUS KUIJER

zal het interview geregeld onderbreken om voor te lezen uit zijn werk.

De avond wordt muzikaal opgeluisterd door THE CAT’S WHISKERS BAND

met Barbara Vlaeminck (zang), Dirk Messens (gitaar) en Wim Coessens (contrabas). Een band met veel liefde voor oude jazz-songs.

We hopen u te mogen verwelkomen op

Vrijdag 20 oktober 2017 om 20u in 

CAMPO NIEUWPOORTTHEATER - Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent

De toegang is 8 euro.

Reserveren kan uitsluitend in Boekhandel Walry. Geef ons een seintje, bel of mail naar Boekhandel Walry: T 09/222 91 67.  E boekhandel@walry.be

 

Oudere berichten

Meer berichten