SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

23/09/2016 - BOEKHANDEL LIMERICK : Pop-up leesclub : Sergeant Bertrand van en met Aleksandr Skorobogatov

De in Antwerpen woonachtige, van oorsprong Wit-Russische schrijver Aleksandr Skorobogatov (1963) is drukdoende aan het schrijven van een enorm epos. Dat zal een paar jaren vergen en om in de tussentijd de aandacht op zijn persoon en op zijn werk gefocust te houden, is nu een herdruk verschenen van zijn debuutroman Sergeant Bertrand uit 1991. Een goede zaak, omdat het een geheel herziene en vooral ongecensureerde editie betreft. Bovendien valt in de achteruitkijkspiegel zo de ontwikkeling van deze belangwekkende schrijver te volgen. Skorobogatov streeft naar verscheidenheid in zijn oeuvre. Zijn boeken zijn hoogstens in de verte familie van elkaar. Zo’n breed palet is interessant, laat de verschillende facetten van de schrijfdiamant zien. 

De taal in Sergeant Bertrand is een stuk directer dan in ' Portret van een onbekend meisje '. Het ‘droombeeld’ dat in het verhaal fungeert, zorgt voor een sterke vervreemding. Wat is Dichtung, wat is Wahrheit. Welke waarneming van hoofdpersoon Nikolaj kan de lezer overtuigen? Is hij door de wodka beneveld, hebben zijn buien iets van doen met het grote litteken dat dwars over zijn hele voorhoofd loopt? Wie is sergeant Bertrand die regelmatig in zijn verduisterde kamer op bezoek komt, die steeds met Vera flirt, de bloedmooie vrouw van Nikolaj? Is Nikolaj paranoïde of geeft Vera, een actrice, wel degelijk aanleiding? Je blijft aan de pagina’s gekluisterd in afwachting van aanwijzingen. Dit spel houdt Skorobogatov consequent tot het einde vol. Het is in deze roman niet de taal die dwingend is maar de gekozen vorm, een fijne dwangbuis.

Hebt u het boek gelezen, kom er dan over meepraten in aanwezigheid van de auteur. Nadien heffen we samen het glas!

Afspraak : vijdagavond 23 september om 20.00u. bij Boekhandel Limerick, Koningin Elisabethlaan 142 - Gent -  09 222 17 57

Oudere berichten

Meer berichten