SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

01/12/2016 - Boekhandel Limerick : Boekvoorstelling Joden op drift' & 'Schrijverskalender 2017

Joden op drift ( Joseph Roth ) Met een voorwoord van Geert Mak - vertaling Els Snick

Joseph Roth schreef zijn essay in 1927 als een ode aan de verdreven mensen uit zijn geboortestreek Galicië, nu deels Polen en Oekraïne. Tien jaar later voegde hij een hoofdstuk toe over de situatie van de joden in Duitsland, waar inmiddels de nazi’s aan de macht waren gekomen. Een liefdevolle, vaak ook ironische schets van de Oost-Europese joodse cultuur, maar bovenal ook van de lijdensweg van de emigratie en het leven van de gevluchte joden.

In zijn voorwoord schrijft hij: ‘De auteur koestert de dwaze hoop dat er nog lezers zijn bij wie het niet nodig is de Oost-Europese joden te verdedigen. Lezers die respect hebben voor leed, voor menselijke waardigheid en voor het vuil dat overal het leed begeleidt. West-Europeanen die op hun schone matrassen niet trots zijn, die voelen dat ze uit het oosten veel te ontvangen zouden hebben en die misschien weten dat uit Galicië, Rusland, Litouwen, Roemenië belangrijke mensen en belangrijke ideeën komen.’

De joods-Oostenrijkse Joseph Roth (1894-1939) publiceerde naast zijn vele journalistieke stukken romans als Radetzkymars en Hotel Savoy.

Vertaalster en publiciste Els Snick is wetenschappelijk lid van het internationale Joseph Roth Gesellschaft en richtte de Nederlands/Belgische pendant op. Eerder publiceerde zij Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België (2013), Hotelmens (2014), De blonde neger en andere portretten (2015) en Duitsland op het spoor (2016). 

Het boek Joden op drift werd zeer mooi geïllustreerd door Paul Van der Steen, tevens maker van de ' Schrijverskalender 2017 ' .

Geniet 365 dagen lang van een literaire tekening van de hand van illustrator Paul van der Steen. Van W.F. Hermans en Sylvia Plath tot aan Gerard Reve, Connie Palmen, Philip Roth en Harry Mulisch: een gedetailleerd literair beeld van de afgelopen eeuw. De leukste scheurkalender voor op de wc, op je werk, boven je bed of in het café! http://www.paulvandersteen.nl/

Samen presenteren zij hun werk.

Inkom : € 5,00 ( in mindering bij aankoop van één van beide boeken ) - Augustijn inbegrepen. We horen graag dat u komt via gert@limerick.be aub!

Afspraak  : Donderdag 1 december om 20u. bij Boekhandel Limerick, Koningin Elisabethlaan 142, Gent

Oudere berichten

Meer berichten