SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

21/11/2017 - Boekhandel Het Voorwoord : Derek & Renaud vs. 'T Hooft & Rimbaud

Op 6 oktober 2017 is het 40 jaar geleden dat dichter Jotie T'Hooftoverleed op 21-jarige leeftijd. Een eeuw eerder zette Arthur Rimbaud op 20-jarige leeftijd vrijwillig een punt achter zijn schrijversbestaan. Beiden lieten een imposant oeuvre na.

De term 'poètes maudits' dateert uit 1884, het was de titel van een bloemlezing die Paul Verlaine, collega en intieme vriend van Rimbaud, uitgaf met gedichten van o.a. Baudelaire, Mallarmé en Rimbaud zelf. Hij verwijst naar maatschappelijk onaangepaste of miskende dichters.

Zanger/gitarist Derek en violist/multi-instrumentalist Renaud Ghilbert(bekend van Absynthe Minded) zetten de poëzie van beide cult-poëten op muziek. Rimbaud wordt deels in eigen vertalingen in het Nederlands gebracht en omgekeerd wordt T’Hooft soms ook in het Frans gebracht. Dat Derek uit een Vlaams nest komt en Renaud uit een Franstalig, geeft het geheel een extra sausje.

Ook in de muzikale opbouw verkennen Derek & Renaud de wereld van de twee dichters. Zo ontstaan er knipogen naar The Doors en The Velvet Underground (favorieten van 't Hooft) of naar de muziek die gebruikt werd tijdens de Franse Commune, waar Rimbaoud sympathie voor had. Wie weet passeren Patti Smith of Bob Dylan de revue, want via hen leerde Derek de poëzie van Rimbaud kennen.

Een indrukwekkende muzikale trip langs helden en op zoek naar de gemeenschappelijke vormen, ideëen of kenmerken in het werk van de te vroeg gestorven dichters. Dat kan alleen maar een intense en prachtige avond opleveren.

Tickets en meer info aan den toog of in den boekenwinkel.

Afspraak : Dinsdag 21 november om 20.30u. Staminee De Living, Noordstraat 2 bus 2, 2220 Heist-op-den-Berg

Oudere berichten

Meer berichten