SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

08/09/2016 - BOEKHANDEL DE ZONDVLOED MECHELEN : NEL, EEN ZOT GEWELD

Van 26 augustus tot 11 december kan je in het Hof van Busleyden in Mechelen de tentoontstelling Zot Geweld / Dwaze maagd bezoeken. Deze tentoonstelling komt er naar aanleiding van het honderjarig overlijden van Rik Wouters. Over zijn vrouw, Nel, verscheen een grafische biografie en deze wordt op acht september voorgesteld in De Zondvloed. Welkom!

In de graphic novelNel. Een zot geweldvertellen Peter Theunynck en Lies Van Gasse het verhaal van een vrijgevochten jonge vrouw aan het begin van de 20ste eeuw. Nel, de dochter van een postbode uit Koekelberg bij Brussel, wil van haar leven iets maken. Ze is gebiologeerd door de wereld van schilders en beeldhouwers. Terwijl ze door de Brusselse kunstscène fladdert, loopt ze Rik Wouters tegen het lijf. Rik is een jonge kunstenaar die barst van het talent. Nel wordt zijn model, zijn muze en zijn vrouw. Ze heeft een missie. Via haar man wil ze onsterfelijk worden. Daar heeft ze alles voor over.

Wanneer de poorten van de roem zich eindelijk openen, slaat het noodlot toe. De Eerste Wereldoorlog breekt uit en soldaat Wouters belandt al snel als krijgsgevangene in Kamp Zeist. Daar wordt hij steeds vaker door hevige hoofdpijn gekweld. Nel doet alles wat in haar macht ligt om het lot van haar geliefde te verbeteren, maar kanker is een machtig beest. Te machtig voor Nel. Rik sterft in een ziekenhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Nel is nauwelijks dertig en toch is haar leven al voorbij. Nu de ogen van haar magiër gedoofd zijn, bestaat ze niet meer.

Dichter en biograaf Peter Theunynck werd gegrepen door het levensverhaal van de kunstenaarsvrouw Nel. Hij laat het haar zelf vertellen in een beeldrijke, beklijvende taal. Lies Van Gasse, bekend van de veelgeprezen graphic poemsSylvia,WaterdichtenZand op een Zeebed, brengt het verhaal in beeld. Haar grafische dialoog met de Rik Wouters levert op elke bladzijde vuurwerk op.

Meer info over de tentoonstelling vind je hier.

Meer info over het boek vind je hier.

Waar: De Zondvloed, O. L. Vrouwstraat 70, Mechelen, 015 64 03 79

Wanneer: donderdag 8 september om 20u

Inkom: €3 (dit wordt terugbetaald als je het boek over Nel koopt)

Graag een seintje bij aanwezigheid: bestelling@dezondvloed.be

Oudere berichten

Meer berichten