SLIMME LEZERS KIEZEN VOOR DE ONAFHANKELIJKE BOEKHANDEL EN ZE HEBBEN DAAR GOEDE REDENEN VOOR

17/12/2016 - Boekhandel De groene waterman : auteursbezoek - Marc Reugebrink

Op zaterdag 17 december gaat Bert Bultinck (Knack) in gesprek met Marc Reugebrink over Het huis van de zalmen.
Na een discussie met zijn chef-kok over de smaak van wilde versus gekweekte zalm besluit restauranteigenaar Marcel op onderzoek uit te gaan. Op bezoek bij een Noorse zalmkwekerij hoort hij dat zijn moeder overleden is. Tijdens het opruimen van haar flat beseft Marcel met een schok dat hij zijn moeder, tegen wie hij zich altijd had afgezet, nauwelijks heeft gekend.

Aansluitend heffen wij het glas en kan u uw boek laten signeren.

Toegang: €5 - graag een seintje als u komt groenewaterman@groenewaterman.be

Over Marc Reugebrink:

Marc Reugebrink (1960, Goor NL) woonde jarenlang in Groningen, waar hij studeerde aan zowel de lerarenopleiding (Nederlands en Engels) als aan de universiteit (Nederlandse taal- en letterkunde). Hij was voorts nog vier jaar als aio aan die universiteit verbonden.

Medio jaren tachtig maakte hij deel uit van de redactie van het literatuurfestival Herfstschrift.
In 1988 debuteerde hij als dichter bij De Bezige Bij met de bundel Komgrond, die genomineerd werd voor de Cees Buddingh'-prijs en waarvoor hij de Van der Hoogtprijs 1989 kreeg. Al eerder, in 1987, kreeg hij voor zijn poëzie het Hendrik de Vriesstipendium van de stad Groningen. In 1991 volgde Wade.
Onderwijl maakte hij samen met Joost Niemöller en Xandra Schutte deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift De XXIe Eeuw (Bert Bakker, 1990-1993), en trad hij nadien, in 1994, toe tot de redactie van het algemeen-culturele tijdschrift De Gids (Meulenhoff). Hij verliet de redactie in 1999.
Tegelijkertijd schreef hij een korte tijd poëziekritieken voor de Volkskrant en werkte hij van eind jaren tachtig tot medio jaren negentig als recensent voor het Nieuwsblad van het noorden (thans Dagblad van het noorden) en bijna tien jaar voor De Groene Amsterdammer.
In 1995 verhuisde hij naar Leeuwarden, waar hij in het bestuur van de Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden zat. In 1997 woonde hij korte tijd in Haarlem.
Het huis van de zalmenEen jaar later verscheen Wild vlees, zijn eerste roman, waarvan op instigatie van het literaire tijdschrift Parmentier een toneelstuk werd gemaakt in samenwerking met regisseur Jeroen Kriek van Growing up in Public en het Arnhemse InDependance. Het stuk (een monoloog) beleefde meerdere opvoeringen in Arnhem, Nijmegen, Leeuwarden en Amsterdam.
Datzelfde jaar, 1998, trok hij naar Gent, waar hij thans nog woont en werkt.
Van 2001 tot en met 2008 was hij redacteur van het onafhankelijke literaire tijdschrift yang.
In 2002 verscheen bij Meulenhoff de essaybundel De inwijkeling, en in 2004 Touchdown, zijn tweede roman (longlist Gouden Uil en longlist Librisprijs). In 2007 verscheen de roman Het grote uitstel bij Meulenhoff / Manteau. Het boek won in 2008 de Gouden Uil Literatuurprijs en stond verder nog in de 'Tiplijst' van de AKO-prijs, werd genomineerd voor De Inktaap en voor de Gerard Walschapsprijs.
Eind 2010 verscheen bij Meulenhoff/Manteau Menens, zijn vierde roman (longlist Librisprijs) , en in 2012 bij de inmiddels tot De Bezige Bij Antwerpen herdoopte zelfde uitgeverij het essayboek Het geluk van de kunst (dat de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Letterkunde 2013, essay en monografie won).
In het voorjaar van 2014 verscheen de roman Het Belgisch huwelijk. Zijn nieuwe roma Het huis van de zalmen verscheen in september bij Uitgeverij Querido.
Marc Reugebrink schreef de afgelopen jaren regelmatig voor onder meer De Leeswolf en De Morgen en is geregeld te vinden in De Standaard. Voor die laatste krant schreef hij eind 2011 een kerstessay in vier delen onder de titel 'De afgeschafte mens'.

Afspraak : Zaterdag 17 december om 16u. bij  De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, 03 232 93 94

Oudere berichten

Meer berichten